Parlamentul cere în 30 de zile un nou mecanism de recuperare a banilor după „furtul miliardului”

Procrorul General, Alexandru Stoianoglo (foto arhivă).

Actualizare, 14.00: Parlamentul a calificat drept „nesatisfăcătoare” activitatea Procuraturii Generale (PG) și a Centrului Național Anticorupție (CNA) când vine vorba de eforturile de a recupera „miliard-ul furat” din băncile moldovenești. În consecință, cere Procuraturii Generale, în mod imperativ, să elaboreze în termen de 30 de zile un instrument eficient de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

În hotărârea Parlamentului , șefii celor două instituții sunt făcuți direct responsabili de absența rezultatelor: „(...)prin acțiunile ineficiente ale conducătorilor autorităților responsabile se tergiversează nejustificat luarea de măsuri eficiente asupra atingerii obiectivului urmărit”.

Marți, la sesiunea în plen al Parlamentului, majoritatea PAS va vota - în a doua lectură - amendamentele care ar permite înlăturarea din funcție a Procurorului General și ar schimba modul de alegere a șefului CNA.

-------------------------------------------------

Actualizare 11.00: Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu s-a prezentat vineri, 20 august, în fața deputaților, însă le-a expediat parlamentarilor un raport de patru pagi despre progresele în anchetele legate de „furtul miliardului” sau „frauda bancară”.

Raportul a fost analizat de comisia juridică și după mai puțin de două ore, președinta comisiei, Olesa Stamate a propus ca Paramentul să adopte o hotărâre în care se „constată lipsa de măsuri și consideră că se tergiversează obiectivul urmărit. Parlamentul apreciază negativ activitatea Procuraturii Generale”, a declarat Olesea Stamate.

Marți urmează să fie votată o modificare la legea Procuraturii care ar permite înlăturarea Procurorului General după o evaluarea a activității acestuia în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. În paralel s-a propus și modificarea componenței CSP.

-----------------------------------------------------

Aflat într-o confruntare deschisă cu președinta Maia Sandu, Procurorul General, Alexandru Stoianoglo este așteptat vineri, 20 august, la audieri în plenul Parlamentului, unde va prezenta un raport despre progresele făcute în recuperare banilor după așa numitul „furt al miliardului”.

Audierea este argumentată prin faptul că nu numai cetățenii sunt interesati, dar eforturile de recuperare a banilor ar reprezenta și „o condiționalitate a Uniunii Europene pentru debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare pentru țara noastră”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

### Vezi și... ### Helmut Scholz: UE și Germania ar putea ajuta la recuperarea banilor din „furtul miliardului”

Joi, președinta Maia Sandu a respins acuzațiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, că ar fi cerut intentarea de dosare penale liderilor opoziției, inclusiv fostului președinte Igor Dodon. Într-o reacție la declarațiile făcute de Stoianoglo pe 19 august, șefa statului a scris pe Facebook că acestea sunt „false și iresponsabile”, iar procurorul general ar face „front comun cu penalii, devenind instrument și complice în același timp”.

### Vezi și... ### Ion Diacov (fost procuror șef Chișinău): „Astăzi, Stoianoglo nu decide nimic”

Schimbul de replici are loc în timp ce noua putere în frunte cu șefa statului încearcă să modifice legea pentru a-l demite pe Stoianoglo de la șefia Procuraturii Generale, văzând în el un obstacol în calea îndeplinirii promisiunii electorale de a combate corupția. Modificările la legea Procuraturii vor fi aprobate marți de majoritatea PAS, în a doua lectură.