Linkuri accesibilitate

Conflict deschis între președinție și procurorul general


Alexandr Stoianoglo

Procurorul general al R. Moldova, Al. Stoianoglo, a răspuns joi, după o lungă tăcere, eforturilor întețite ale noii puteri de la Chișinău, consolidate în jurul președintei Maia Sandu, de a schimba legea astfel încât să-l poată „evalua” și eventual demite.

Conflict deschis între președinție și procurorul general
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00
Link direct

Într-un discurs nu lipsit de accente emoționale, controversatul șef al procuraturii a avertizat, de asemenea, asupra pericolelor pe care le implică adoptarea rapidă de legi în domeniul judiciarului. Însă cum se apără procurorul?

Eu nu pot să găsesc explicații din ce cauză dl Platon a părăsit țara

Este prima apariție mediatică a procurorului general după inițierea amendamentelor despre verificarea pe care insistă partidul de guvernare. Cu această ocazie, Alexandr Stoianoglo a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că îi cere anchetarea liderului socialist, Igor Dodon, a cerut intervenția instituțiilor occidentale pentru a opri amendarea legii procuraturii trecută de prima lectură și s-a justificat pentru plecarea din țară a lui Veaceslav Platon: „Eu nu pot să găsesc explicații din ce cauză dl Platon a părăsit țara”, a spus el joi, după ce anterior se arăta sigur de revenirea acestuia.

Fuga din R. Moldova, imediat după alegeri, a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pare să fie evenimentul care a determinat decisiv insistența de acum a guvernării pe evaluarea activității procurorului general. Înainte de asta, Platon fusese eliberat, la inițiativa lui Stoianoglo, din detenție și achitat definitiv de justiție pe singurul dosar în care fusese condamnat. Partidul puterii susține că, fiind subiectul și altor dosare, ar fi trebuit să fie cel puțin sub un mandat de nepărăsire a statului, iar faptul că nu a fost ar demonstra complicitatea procuraturii.

Alexandr Stoianoglo a declarat, însă, azi că demisia i se vrea din alte motive: la ultima ședință a consiliului suprem de securitate i s-ar fi cerut anchetarea lui Igor Dodon și altor reprezentanți ai opoziției parlamentare, a pretins el: „Este evident că unicul scop urmărit prin ultima ședință a CSS este de a ataca și acuza procuratura de lipsă de eficiență și, respective, de a iniția modificările legislative pentru demiterea procurorului general. În toată carietra mea de procuror, cred că este pentru prima data când șeful statului cheamă la raport șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis cred doar Plahotniuc. Președintele statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să le tragem la răspundere penală. Omaneii trebuie să înțeleagă că de fapt nemulțumirea actualei guvernări față de procurorul general se bazează nu pe lipsa unor rezultate, ci pe faptul că procuratura refuză să pornească dosare la comandă și să neutralizeze opoziție prin instrumente penale.”

Despre legea care ar trebui să permită unei comisii speciale să-i evalueze activitatea, Alexandr Stoianoglo a spus că Procuratura Generală se va adresa Comisiei de la Veneția și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în R. Moldova pentru a le cere avizul:

„Este absolut evident că prin aceste modificări guvernarea introduce pârghii care să permită subordonarea procuraturii și influențarea politică a deciziilor procesuale”.

Președinția a reacționat la spusele procurorului. Într-o declarație difuzată la scurt timp, Maia Sandu a afirmat că Stoianoglo minte când spune că i-a cerut dosare contra opoziției.

„La ședința CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri..., nu despre dosare împotriva opoziției”, a mai spus Sandu, acuzându-l, la rândul ei, pe procurorul Stoianoglo că face „front comun cu penalii”.

În reacția sa la cele declarate de Stoianoglo, partidul socialiștilor condus de Igor Dodon a cerut publicarea stenogramelor ședinței consiliului la care a făcut referire procurorul general, iar anumiți deputați socialiști au pretins pe canalele lor de Telegram că acum este limpede de ce PAS și Maia Sandu “ar vrea să scape cât mai repede de Stoianoglo”.

Amendamentele legislative care ar urma să instituie o evaluare pentru Stoianoglo, anticipându-se că ceea ce va urma va fi demiterea sa, vor fi dezbătute în lectură finală marțea viitoare, fiind una dintre primele inițiative legislative a noii majorități parlamentare, neconsultată însă cu societatea civilă înainte de a fi avansată. Unii reprezentanți ai acesteia, printre ei Vlad Gribincea de la CRJM, critică amendamentele, spunând că nu e o cale corectă cea de a schimba legea pentru o demitere. În conferința de azi, Stoianoglo a repetat, pe de altă parte, că nu ia în calcul să plece din proprie inițiativă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG