Profesoara din Chișinău care a făcut declarații antisemite și-a dat demisia

Imagine simbol

Profesoara din Chișinău care a făcut declarații antisemite în fața elevilor a fost eliberată din funcție, a anunțat secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru.

Olaru a precizat că profesoara și-a dat demisia după ce a conștientizat gravitatea faptelor comise. „Reiterăm, în acest context, îndemnul către profesori de a promova pacea, toleranța, incluziunea și respectul pentru demnitatea umană”, a declarat secretara de stat de la Ministerul Educației.

În urmă cu două săptămâni, au apărut informații în presă precum că o profesoară de la un liceu din Chișinău le-a spus elevilor din clasa a X-a că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt - să extermine toți evreii.” Un singur elev a protestat, dar profesoara i-ar fi spus să-și „închidă gura” și să „stea la locul lui”.

Ministerul Educației a demarat o anchetă pe acest caz. „Condamn vehement orice manifestare de antisemitism, xenofobie în instituțiile de învățământ din RM, am solicitat o anchetă disciplinară în instituția de învățământ în care a avut loc incidentul, avem certitudinea că se va solda și cu o sancțiune dură a cadrului didactic care a făcut acele declarații”, a declarat, pe 3 noiembrie, ministrul Educației, Dan Perciun.

El a mai spus că a recomandat să fie organizate activități informative cu elevii și cadrele didactice pentru ca asemenea incidente să nu mai aibă loc pe viitor.

Comunitatea Evreiască din R. Moldova s-a arătat „extrem de îngrijorată” de acest caz și a cerut autorităților să ia atitudine.

### Vezi și... ### Comunitatea Evreiască, îngrijorată de un incident antisemit la un liceu din Chișinău