Linkuri accesibilitate

Profesoara care a făcut declarații antisemite ar putea fi sancționată


Imagine simbol.
Imagine simbol.

Ministerul Educației a inițiat o anchetă disciplinară în cazul profesoarei din Chișinău care ar fi glorificat nazismul în fața elevilor. Potrivit autorităților din educație, cel mai probabil aceasta va fi sancționată pentru declarațiile făcute.

„Condamn vehement orice manifestare de antisemitism, xenofobie în instituțiile de învățământ din RM, am solicitat o anchetă disciplinară în instituția de învățământ în care a avut loc incidentul, avem certitudinea că se va solda și cu o sancțiune dură a cadrului didactic care a făcut acele declarații”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.

Oficialul a adăugat că a încurajat instituția să desfășoare activități informative cu elevii și cadrele didactice pentru a se asigura că asemenea incidente nu vor mai avea loc pe viitor.

Săptămâna trecută în presă au apărut informații precum că o profesoară de la un liceu din capitală le-ar fi spus elevilor din clasa a X-a că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt - să extermine toți evreii.” Un elev ar fi încercat să protesteze, dar profesoara i-a spus să-și „închidă gura” și să „stea la locul lui”.

Comunitatea evreiască din R. Moldova s-a declarat „extrem de îngrijorată” de acest incident și a cerut autorităților să ia atitudine.

Din relatările presei și reacția autorităților nu este limpede nici data, nici contextul în care s-ar fi făcut declarația incriminată a profesoarei de liceu.

Autoritățile din multe țări europene spun că au constatat o creștere alarmantă a incidentelor antisemite după atacul terorist Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, urmat de operațiuni militare israeliene în Fâșia Gaza, locuită de palestinieni.

R. Moldova s-a numărat printre țările care au condamnat ferm atacul Hamas, inclusiv printr-o declarație parlamentară salutată și de evreii moldoveni.

De asemenea, Moldova s-a abținut când Națiunile Unite au votat la 28 octombrie o rezoluție în care Israelului i se cerea să protejeze civilii din Gaza în riposta lui armată la atacul terorist.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG