„Condamn vehement orice manifestare de antisemitism, xenofobie în instituțiile de învățământ din RM, am solicitat o anchetă disciplinară în instituția de învățământ în care a avut loc incidentul, avem certitudinea că se va solda și cu o sancțiune dură a cadrului didactic care a făcut acele declarații”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.
Oficialul a adăugat că a încurajat instituția să desfășoare activități informative cu elevii și cadrele didactice pentru a se asigura că asemenea incidente nu vor mai avea loc pe viitor.
Săptămâna trecută în presă au apărut informații precum că o profesoară de la un liceu din capitală le-ar fi spus elevilor din clasa a X-a că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt - să extermine toți evreii.” Un elev ar fi încercat să protesteze, dar profesoara i-a spus să-și „închidă gura” și să „stea la locul lui”.
Comunitatea evreiască din R. Moldova s-a declarat „extrem de îngrijorată” de acest incident și a cerut autorităților să ia atitudine.
Din relatările presei și reacția autorităților nu este limpede nici data, nici contextul în care s-ar fi făcut declarația incriminată a profesoarei de liceu.
- Te-ar putea interesa și: Ambasadorul Israelului la Kiev nu vede vreo implicare a Ucrainei în atacul antisemit din Daghestan
Autoritățile din multe țări europene spun că au constatat o creștere alarmantă a incidentelor antisemite după atacul terorist Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, urmat de operațiuni militare israeliene în Fâșia Gaza, locuită de palestinieni.
R. Moldova s-a numărat printre țările care au condamnat ferm atacul Hamas, inclusiv printr-o declarație parlamentară salutată și de evreii moldoveni.
De asemenea, Moldova s-a abținut când Națiunile Unite au votat la 28 octombrie o rezoluție în care Israelului i se cerea să protejeze civilii din Gaza în riposta lui armată la atacul terorist.