Profesorii vor fi ghidați de mentori la început de cale

Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului educațional este lipsa cadrelor didactice tinere.

Ministerul Educației va crea o rețea de mentori pentru susținerea tinerilor specialiști. Într-o transmisiune video pe Facebook, pe care intenționează să o susțină săptămânal, noul ministru al Educației, Dan Perciun, a spus că una dintre prioritățile sale este să facă mai atractivă profesia de dascăl.

„Vom crea o rețea de mentori la nivel național, de circa 1.000 de persoane, care să susțină cadrele didactice în activitățile lor de zi cu zi, să îi ajute, să îi îndrume, în special pe profesorii aflați la început de cale”, a spus Perciun.

Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului educațional este lipsa cadrelor didactice tinere, locul lor fiind suplinit an de an de profesorii pensionari.

„Acum lipsesc circa 2.000 de cadre didactice. Cu părere de rău, din 1.000 de tineri care absolvă instituțiile pedagogice, doar o pătrime ajung în școli. De aceea pentru noi va fi o prioritate să dublăm numărul de profesori, numărul de tineri care aleg să vină în școală să predea”, a precizat Perciun.

### Vezi și... ### Profesorii pensionari salvează și în acest an sistemul educațional de la colaps 

Ministrul spune că autoritățile vor veni cu un pachet de acțiuni concrete, menite să facă educația mai atractivă pentru absolvenții de liceu.

„Vor fi oferite burse, facilități adiționale pentru studenții la Pedagogie. Vrem să atragem absolvenții de liceu să aleagă pedagogia, să fie un pachet de beneficii mai mare. Știm că îndemnizația pentru tinerii specialiști a fost majorată până la 250.000 de lei, dar ea nu este țintită spre domeniile cu cea mai mare lipsă, cum ar fi profesorii de științe exacte”, a declarat Dan Perciun.

Potrivit lui, circa 35% din profesori nu au grad didactic și nu investesc în formarea profesională continuă, iar cei care o fac trebuie să cheltuiască circa 4.000 de lei din resursele personale pentru asta.

„Cei care nu au un grad didactic nu beneficiază nici de acele suplimente salariale aferente gradului didactic. Și este o proporție foarte mare de profesori care nu a trecut printr-o formare profesională continuă”, a menționat ministrul.

Printre subiectele abordate de noul ministru în intervenția sa pe Facebook au mai fost: incluziunea în școli și grădinițe a copiilor cu dizabilități, colectarea netransparentă de bani în instituțiile de învățământ, introducerea aparatelor de casă pentru fundațiile școlilor și posibilitatea ca acestea să-și gestioneze de sine stătător o parte din buget.

Dan Perciun a fost învestit în funcția de Ministrul al Educației și Cercetării pe 17 iulie, după ce predecesorul său, Anatolie Topală, și-a dat demisia