Profesorii vor salarii mai mari decât cele anunțate de Guvern și amenință cu proteste

Cei mai buni profesori din R. Moldova, premiați în cadrul evenimentului „Profesorul anului 2023”, la Chișinău.

Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) este nemulțumită de majorarea salarială de 10% a angajaților din sectorul învățământului, anunțată de Guvern pentru anul 2025. Sindicaliștii cer majorări de 35%, în caz contrar amenințând cu proteste.

Președintele (FSEȘ), Ghenadie Donos, a spus Europei Libere că majorările planificate pentru anul viitor sunt ”nesemnificative și nu acoperă cheltuielile și efortul depus de cadrele didactice”.

Donos a mai spus că a purtat discuții cu premierul Dorin Recean chiar înaintea ședinței din 4 noiembrie, când cabinetul de miniștri a votat proiectul de buget pentru 2025, și i-a cerut majorări salariale de 35% pentru profesori.

„Dacă în urma acestor negocieri nu se va soluționa problema aducerii valorii de referință la parametrii solicitați (3.100 lei, ceea ce ar însemna o majorare de aproximativ 35%), ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest”, susține Ghenadie Donos.

Potrivit liderului sindical, salariile neatractive și lipsa cadrelor didactice tinere sunt principalele probleme cu care se confruntă sistemul educațional din R. Moldova.

„Dacă ne dorim standarde europene, atunci și salariile ar trebuie să fie la fel. Acum, un profesor începător primește până la 8.000 de lei, iar unul cu experiență circa 14.000 de lei, dar lucrează pe o normă și jumătate, ceea ce e epuizant”, a spus Donos.

Subiectul creșterilor salariale va fi abordat vineri, 6 decembrie, de către sindicatele din învățământ cu ministrul Educației, Dan Perciun, care în prezent se află într-o deplasare.

În 2024, salariile profesorilor au fost majorate cu 15%, deși sindicatele cereau 20%.

Bugetul planificat pentru educație în anul 2025 este de peste 19 miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât anul trecut.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te