„Suntem în proces de negociere cu sindicatele, dar și cu Ministerul Finanțelor pentru a răspunde așteptărilor salariale ale cadrelor didactice în următorul an. Lucrăm la bugetul pentru 2024 și spre finalul lunii noiembrie vom avea o cifră clară privind majorările salariale care vor avea loc”, a declarat Dan Perciun la conferința de presă organizată la împlinirea a 100 de zile de la preluare mandatului.
Perciun spune că se discută și despre majorarea salariilor angajaților din învățământul universitar, nu doar a celor din învățământul general.
Sindicatele cer un salariu de 12 mii de lei
După ce au fost la două runde de negocieri cu responsabilii din Educației, sindicatele cer o majorare de cel puțin 20 la sută.
„Cerința noastră este ca salariul unui profesor să nu fie mai mic decât salariul mediu pe economie. Acesta în trimestru II al anului 2023 a constituit 12.175 de lei, în timp ce în învățământ salariul mediu e de circa 9950 de lei, 81,7% din salariul mediu pe economie”, afirmă președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos.
Președintele sindicatului mai spune că profesorii vor protesta dacă nu se va ajunge la o înțelegere.
„La mijlocul lunii noiembrie o sa fie discutat bugetul pentru 2024 și deja o să vedem decizia care va fi luată de autorități. Până acum profesorii erau puși pe același cântar cu medicii, acum acest lucru nu se mai întâmplă, salariilor profesorilor nu trebuie să fie mai mici”, a precizat Donos pentru Europa Liberă.
Potrivit lui, sistemul educațional are circa 102.000 de angajați. Un profesor începător are un salariu de circa 6.700 de lei, iar unul cu experiență - 9.500 de lei.