Programul prelungit pentru elevii din Chișinău va fi gratuit, de la 1 septembrie

Elevi ai claselor primare de la Liceul „Mihai Viteazul”.

De la 1 septembrie, grupele cu program prelungit din clasele primare vor fi gratuite, după ce bugetul municipal a fost aprobat. Consiliul municipal Chișinău a alocat circa 50 de milioane de lei pentru organizarea acestora în semestrul I al anului de studii 2024-2025.

Potrivit autorităților municipale, în perioada 1-15 septembrie, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună o cerere la instituția de învățământ la care copilul este înscris pentru a solicita frecventarea grupelor cu program prelungit. În funcție de numărul de elevi, administrația instituției va lua o decizie privind formarea grupei.

Direcția generală educație, tineret și sport Chișinău a emis un ordin în acest sens, anunță șefului-adjunct al instituției, Andrei Pavaloi.

Plățile formale sau informale din partea părinților pentru funcționarea claselor/grupelor cu program prelungit sunt categoric interzise.

În luna martie a acestui an, Ministerul Educației a elaborat un regulament de organizare și funcționare a grupelor cu program prelungit, prin care au fost prevăzute taxe fixe pentru grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău, după ce municipalitatea a refuzat să mai finanțeze activitatea acestor grupe.

Potrivit documentului, fiecare grupă sau clasă cu program prelungit urma să aibă cel puțin 25 de elevi și cel mult 30. Părinții trebuiau să achite lunar 560 de lei pentru un copil lăsat într-o grupă de 25 de elevi pentru șase ore și 280 de lei – timp de trei ore. Gratuități s-au oferit numai elevilor ce provin din familii social-vulnerabile.

Decizia municipalității de a nu mai finanța programele cu program prelungit i-a nemulțumit pe părinți, care au ieșit în stradă. Asociația „Părinți Solidari” a organizat mai multe proteste în fața Primăriei Chișinău de la începutul anului în care cerea autorităților municipale să își revizuiască decizia.

Partidul de guvernământ PAS acuza, la acea vreme, primarul capitalei, Ion Ceban, că ar refuza să mai finanțeze grupele cu program prelungit din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din noiembrie 2023.

Ceban a respins acuzațiile și a pasat responsabilitatea de finanțare a grupelor cu program prelungit pe Ministerul Educației pe care l-a acuzat de „capturarea” Direcției municipale educație, tineret și sport, după ce autoritățile centrale l-au demis pe șeful acesteia, Andrei Pavaloi, invocând prevederile Codului Educației.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te