Linkuri accesibilitate

„Rușine, Ion Ceban”. Părinții cer, în continuare, finanțarea programului prelungit pentru copii


Asociația „Părinți Solidari” a organizat un protest în fața sediului Primăriei Chișinău la care au participat câteva zeci de persoane. Acestea cer anularea deciziei administrației capitalei de a suspenda finanțarea grupelor cu program prelungit pentru clasele primare.
Asociația „Părinți Solidari” a organizat un protest în fața sediului Primăriei Chișinău la care au participat câteva zeci de persoane. Acestea cer anularea deciziei administrației capitalei de a suspenda finanțarea grupelor cu program prelungit pentru clasele primare.

Mai mulți părinți din capitală au protestat împotriva deciziei Primăriei Chișinău de a suspenda finanțarea grupelor cu program prelungit pentru clasele primare. Cu pancarte în mâini, aceștia au scandat „Întoarceți grupele cu program prelungit”, „Rușine, Ion Ceban”.

Protestul, al doilea la număr, a fost organizat de Asociația „Părinți Solidari” și a adunat în fața Primăriei capitalei peste 50 de părinți. Iulia Cazacu are un copil în clasa I și vine de la Stăuceni. Este indignată de decizia autorităților locale de a anula grupele cu program prelungit și crede că este o decizie politică.

„Este o decizie fără sens, o decizie care pune în pericol copiii noștri, care sunt mici. Eu și soțul lucrăm, dar locuim în Stăuceni. Copilul termină lecțiile la ora 11.45. Cum poate copilul să meargă singur acasă?”, se întreabă femeia.

Tatiana Botnaru a venit la protest cu soțul
Tatiana Botnaru a venit la protest cu soțul

„Nu sunt de acord. Copiii sunt viitorul acestei țări. Se iau decizii împotriva copiilor noștri. Dacă vor fi grupele cu bani, pentru familia noastră va fi o cheltuială în plus, pentru că copilul are nevoie nu doar de program prelungit, are mai multe necesități. Noi sperăm că decizia se va schimba”, a spus și Tatiana Botnaru, care a venit să protesteze împreună cu soțul.

Anterior, peste 2.000 de părinți au semnat o petiție online, prin care cer ca autoritățile locale să finanțeze în continuare programul prelungit pentru clasele primare din școlile din Chișinău.

„Nu știu de ce, el (n.r. primarul) a considerat că copiii sunt primii din contul cărora ar putea economisi bani, ca să aibă pentru concerte și alte deplasări. Prin școli a început să circule informația că se propune grupa cu program prelungit, dar cu plată. Ceea ce propune Primăria este ca noi, ca părinți, să plătim triplu, argumentând cheltuielile de apă, încălzire și altele. Pe când aceste cheltuieli sunt deja incluse în bugetele școlilor”, a declarat președinta executivă a asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

Aceasta spune că pentru prelungirea grupelor, părinților li se percep taxe care variază de la 500 la 1.200 de lei lunar pentru un copil. Anterior, Primăria achita câte 300 de lei lunar pentru fiecare copil care frecventa grupele cu program prelungit. Președinta mai crede că prin astfel de decizii, municipalitatea vrea să își întoarcă o parte din creditele pe care le are.

„În ultimii 3 ani Primăria s-a îndatorat cu peste un miliard de lei. Noi avem de achitat doar 400 milioane de lei pentru dobânda la bancă. Astfel, se taie din bugete pentru a se acoperi aceste cheltuieli”, spune aceasta.

Peste 50 de persoane au protest în fața sediului Primariei Chișinău cu pancarte „Întoarceți grupele cu program prelungit”, „Rușine Ion Ceban” ș.a.
Peste 50 de persoane au protest în fața sediului Primariei Chișinău cu pancarte „Întoarceți grupele cu program prelungit”, „Rușine Ion Ceban” ș.a.

Deși nimeni dintre funcționarii Primăriei nu a ieșit în fața părinților pentru a discuta cu ei, reprezentanții administrației municipale au venit cu o reacție pe Facebook, precizând că „Primăria Chișinău nu a suspendat orele cu program prelungit, doar a revenit la situația de acum 3 ani, este vorba doar de finanțare, în contextul în care bugetul municipal este presat de acțiunile guvernării când sunt impuse anumite sarcini, fără acoperire financiară din partea statului”.

De asemenea, în reacție se mai arată că Primăria va cere Parlamentului, printr-un proiect de lege, ca acest serviciu să fie finanțat din bugetul de stat și nu doar pentru copiii din Chișinău, ci din toată republica.

Pe 3 ianuarie, șeful Direcției Educație, Andrei Pavaloi, a semnat un ordin prin care a fost sistată finanțarea activității grupelor cu program prelungit la clasele primare din școlile municipiului Chișinău, din cauza că nu sunt suficienți bani în bugetul municipal. Pavaloi mai spune că, grupele nu vor fi interzise, dar directorii școlilor vor trebui să găsească modalități pentru a le organiza.

De fapt, Chișinăul nu are încă aprobat un buget pentru anul 2024, acesta fiind unul dintre subiectele disputelor dintre fracțiunea PAS și primarul Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională, dar și dintre primărie și guvernare.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG