Linkuri accesibilitate

Părinți din Chișinău vor protesta: „Primăria cheltuiește o groază de bani pe concerte, dar economisește pe copii”


Imagine de la acțiunea de protest din 4 ianuarie, la care au participat mai mulți părinți, dar și consilieri municipali PAS.
Imagine de la acțiunea de protest din 4 ianuarie, la care au participat mai mulți părinți, dar și consilieri municipali PAS.

Asociația „Părinți solidari” va organiza sâmbătă, 13 ianuarie, un protest împotriva deciziei Primăriei Chișinău de a suspenda finanțarea grupelor cu program prelungit în clasele primare. Mai multe organizații au cerut autorităților locale să-și revadă de urgență decizia.

„Este o rușine pentru Primăria municipiului Chișinău, care are un buget anual de circa 7 miliarde de lei, să nu poată aloca 60-70 de milioane pentru grupele cu program prelungit. Această decizie va înrăutăți considerabil situația familiilor social-vulnerabile și a celor cu mulți copii. Chiar de vor fi instituite grupe cu program prelungit cu plată, părinților le va fi complicat să facă față cheltuielilor”, a spus, într-o conferință de presă, președinta executivă a asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

Aproape 2.000 de părinți au semnat o petiție online, prin care cer ca autoritățile locale să finanțeze în continuare programul prelungit pentru clasele primare din școlile din Chișinău.

„Chișinăul cheltuiește o groază de bani pentru concerte, luminițe și decor, dar economisește dintr-un buget care nici nu a fost aprobat. Economisește pe grupele cu program prelungit. Astfel, timp de câteva ore, copiii noștri se vor afla fără supraveghere”, a spus activistul Leo Ogariov de la inițiativa civică „Primăria Alternativă”.

Pe 3 ianuarie, șeful Direcției Educație, Andrei Pavaloi, a semnat un ordin prin care a fost sistată finanțarea activității grupelor cu program prelungit la clasele primare din școlile municipiului Chișinău, din cauza că nu sunt suficienți bani în bugetul municipal.

A doua zi, mai mulți părinți și consilierii municipali din fracțiunea partidului de guvernare (Acțiune și Solidaritate - PAS) au protestat în fața primăriei Chișinău, cerând bani pentru grupele cu program prelungit.

Chișinăul, de fapt, nu are încă aprobat un buget pentru anul 2024, acesta fiind unul dintre subiectele disputelor dintre fracțiunea PAS și primarul Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională, dar și dintre primărie și guvernare.

Protest la Primăria Chișinău. Mamă: „Fără grupa cu program prelungit, nu voi putea să muncesc”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Potrivit lui Andrei Pavaloi, grupele nu vor fi interzise, dar directorii școlilor vor trebui să găsească modalități pentru a le organiza. „Părinții pot plăti, doar să o facă pe cale legală”, a spus Europei Libere șeful Direcției Educație.

Pe de altă parte, Ala Revenco susține că, în lipsa unor reguli clare de finanțare a acestor grupe (per elev, per oră etc.), vor fi colectați ilegal bani de la părinți și va fi „un adevărat haos”.

Grupele cu program prelungit oferă posibilitatea părinților elevilor din clasele I-V să-și lase copiii la școală după lecții, între trei și șase ore, sub supravegherea unui cadru didactic plătit. În acest răstimp, elevii își pregătesc temele pentru acasă, iau prânzul, fac activități în aer liber și extracurriculare.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG