Linkuri accesibilitate

Cât cheltuie Primăria Chișinău cu Ștefan Bănică Jr. la inaugurarea pomului de Crăciun  


Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va fi inaugurat oficial sâmbătă, pe 23 decembrie.
Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va fi inaugurat oficial sâmbătă, pe 23 decembrie.

La inaugurarea pomului de Crăciun din centrul capitalei, care va avea loc sâmbătă, Primăria Chișinău îl are ca invitat principal pe Ștefan Bănică Jr. Direcția Cultură plătește impresarilor invitatului din România peste 400 mii de lei.  

În afară de Ștefan Bănică Jr., autoritățile municipale enumeră în anunțul privind evenimentul mai mulți artiști locali, inclusiv trupa „Brio Sonores”. Formația a mai cântat pentru primarul Ion Ceban astă vară, când acesta organiza concerte în diaspora, anume la Viena și Barcelona.

Primăria Chișinău a fost declarată de primarul Ceban drept „cea mai transparentă instituție din țară”, dar nu a publicat informații despre ce cheltuieli va avea municipalitatea cu ceilalți artiști care vor cânta la inaugurarea bradului, în afară de interpretul din România.

Investigând concertele primarului în străinătate înainte de alegerile locale din 5 noiembrie, Europa Liberă a aflat că direcția Cultură a primăriei capitalei are ca angajați mai mulți artiști, inclusiv nume cunoscute ca cei de la formația „Zdob și Zdub”. Membrii trupei „Brio Sonores” au confirmat Europei Libere că sunt și ei angajați ai primăriei, primind salariu, dar au refuzat să spună cu cât sunt remunerați lunar.

În legătură cu cheltuielile pentru concertul din 23 decembrie, primăria capitalei a spus Europei Libere că va publica un raport financiar abia după eveniment.

Nu este prima dată în acest an când Primăria cheltuie asemenea sume pentru artiști invitați din România.

În octombrie, direcția Cultură a mai contractat servicii de impresariat de la același agent economic care îl aduce pe Ștefan Bănică Jr., „Dublu Sens SRL”, pentru formația „Holograf”. Vestita trupă românească a cântat de hramul orașului, impresarul fiind plătit de primărie cu 438.100 lei.

Mai devreme, în luna iulie, Primăria plătea 455.899 lei pentru un recital cu Andra și echipa sa, în contextul Festivalului „Te salut, Chișinău”.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG