Linkuri accesibilitate

Fără program prelungit în școlile din Chișinău. Părinți și consilieri PAS au protestat la primărie 


Elevi din liceul Teoretic ucrainean Taras Şevcenko din capitală.
Elevi din liceul Teoretic ucrainean Taras Şevcenko din capitală.

Activitatea grupelor cu program prelungit la clasele primare din școlile municipiului Chișinău a fost suspendată, ceea ce a nemulțumit mulți părinți. Un ordin în acest sens a fost semnat pe 3 ianuarie de șeful Direcției educație, Andrei Pavaloi, și expediat instituțiilor de învățământ din municipiu.

„Noi am sistat finanțarea grupelor din bugetul municipal, dar o altă formă de funcționare a grupelor cu regim prelungit va putea exista, noi nu le interzicem. S-a întâmplat din cauza că nu avem bani în buget, dar ele pot exista, fiindcă avem mai multe acte normative care permit acest lucru”, a spus Europei Libere șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

Potrivit lui, direcția lucrează acum asupra unui nou mecanism de funcționare a unor activități după orele de școală.

În același timp, Pavaloi a infirmat că alimentația elevilor din clasele primare va fi sistată sau achitată în totalitate de părinți: „Alimentația, cum a fost înainte de vacanța copiilor, așa va fi și după vacanță, în toate instituțiile de învățământ”.

Mai mulți părinți din Chișinău s-au arătat indignați de decizia de a sista programul prelungit. „Primăria municipiului Chișinău, care sunt prioritățile bugetului municipal? Concerte în diasporă?”, „Din păcate, așa este pusă în pericol siguranța copiilor, dar și procesul de învățare. Or, copiii la grupă se află într-un mediu sigur, sub supravegherea unui adult, asistați în procesul de învățare”, sunt câteva dintre comentariile din grupul „Părinți Solidari” de pe Facebook.

Președinta executivă a asociației obștești „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a spus că astăzi va fi lansată o petiție online, prin care părinții vor cere continuarea programului prelungit în școlile din Chișinău.

De asemenea, consilierii municipali din fracțiunea partidului de guvernare (Acțiune și Solidaritate - PAS) au organizat un flashmob în fața primăriei Chișinău, cerând bani pentru grupele cu program prelungit. La protest s-au alăturat părinți și profesori.

Protest la Primăria Chișinău. Mamă: „Fără grupa cu program prelungit, nu voi putea să muncesc”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Municipiul Chișinăul nu are, deocamdată, aprobat un buget pentru anul 2024, acesta fiind unul dintre subiectele disputelor dintre fracțiunea PAS și primarul Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională, dar și dintre primărie și guvernare.

Anterior, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a emis o decizie privind „eficientizarea cheltuielilor privind activitatea grupelor cu program prelungit achitate din componenta locală”.

Potrivit CSE Chișinău, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei și ar fi cauzată de „diverse decizii privind delegarea competențelor financiare suplimentare de către stat, prin intermediul Parlamentului, fără a se aloca și resursele financiare necesare”.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG