Senatul SUA a prezentat duminică un proiect susținut atât de democrați, cât și de republicani, privind securitatea frontierelor, în valoare de 118 miliarde de dolari, care conține ajutor Ucrainei și Israelului. Proiectul s-a lovit însă de opoziția din Camera Reprezentanților.
Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat însă că va lua măsuri pentru a organiza un vot inițial asupra proiectului de lege miercuri.
„Prioritățile din acest proiect de lege sunt prea importante pentru a fi ignorate și prea vitale pentru a permite politicii să stea în cale”, a spus democratul Chuck Schumer într-o declarație citată de Reuters.
El a adăugat că „Statele Unite și aliații noștri se confruntă cu provocări multiple, complexe și, pe alocuri, coordonate din partea adversarilor care încearcă să perturbe democrația și să extindă influența autoritară în întreaga lume".
Cu toate acestea, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că este proiectul de lege este sortit eșecului din start.
„Acest proiect de lege este chiar mai rău decât ne așteptam și nici măcar nu se va apropia de scopul de a pune capăt catastrofei de la frontieră pe care președintele a creat-o”, a spus el într-o declarație pe rețeaua X.
„Îndemn Congresul să se reunească și să adopte rapid acest acord bipartizan”, a declarat și președintele Joe Biden.
Proiectul de lege prevede 60 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în războiul său cu Rusia, 14 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Israel, 2,5 miliarde de dolari pentru Comandamentul Central al SUA și securitatea din Marea Roșie și aproape 5 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii SUA din Indo-Pacific care se confruntă cu agresiunea Chinei, potrivit cifrelor prezentate oficial.
O sumă suplimentară de 10 miliarde de dolari ar oferi asistență umanitară civililor din zonele de conflict, inclusiv în Ucraina, Gaza și Cisiordania. Proiectul de lege include o prevedere care interzice ca fondurile sale să meargă la agenția ONU pentru palestinieni, UNRWA.
Administrația Biden și alte națiuni au întrerupt finanțarea agenției din cauza acuzațiilor că unii dintre angajații săi au fost implicați în atacurile Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.
Dacă proiectul de lege ar deveni lege, ar marca cele mai semnificative schimbări în domeniul imigrației și securității frontierelor din SUA din ultimele decenii, notează Reuters.
Senatorul independent Kyrsten Sinema a declarat că legea ar „închide” temporar frontiera pentru majoritatea migranților dacă există o medie de peste 5.000 de încercări de trecere ilegală pe zi, timp de șapte zile.
Prevederile cele mai importante legate de sprijinul pentru Ucraina, Israel și Taiwan satisfac cererile din octombrie ale președintelui Joe Biden care au fost însă condiționate de republicanii din Camera Reprezentanților de o schimbare majoră în politica de imigrație.
Republicanii de dreapta se opun
Republicanii de dreapta sunt sceptici față de noul proiect de lege al Senatului. Ei afirmă că legea ar atrage de fapt și mai multă imigrație ilegală.
„Iată ce nu vă spun oamenii care promovează acest acord: acceptă 5.000 de imigranți ilegali pe zi și oferă permise automate de muncă beneficiarilor de azil: un magnet pentru mai multă imigrație ilegală”, a declarat liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise.
Imigrația este a doua cea mai mare preocupare pentru americani, potrivit unui sondaj de opinie din SUA. În 2023, patrula de frontieră a SUA a arestat aproximativ 2 milioane de migranți la frontieră.
Donald Trump, favorit la nominalizarea Partidului Republican în alegerile prezidențiale, a făcut din imigrație o temă centrală a campaniei electorale.
Pe 1 februarie, liderii țărilor membre UE au aprobat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
Analiștii spun că ajutorul european asigură funcționarea economică și administrativă Ucrainei, puternic afectată de război, dar e nevoie și de ajutorul SUA pentru ca rezultatul războiului declanșat de Rusia să fie unul favorabil Kievului.
### Vezi și... ### Moldova, invocată în dezbaterea despre continuarea ajutorului SUA pentru UcrainaArticol preluat de la Europa Liberă România.