Linkuri accesibilitate

Moldova, invocată în dezbaterea despre continuarea ajutorului SUA pentru Ucraina


Soldați ucraineni din brigada Burevii (Uraganul) la instrucție în apropierea Kievului, la 8 noiembrie 2023. Ucraina se pregătește de o iarnă grea pe front, temându-se și de eventual reducere a ajutorului occidental (REUTERS/Vladyslav Musiienko)
Soldați ucraineni din brigada Burevii (Uraganul) la instrucție în apropierea Kievului, la 8 noiembrie 2023. Ucraina se pregătește de o iarnă grea pe front, temându-se și de eventual reducere a ajutorului occidental (REUTERS/Vladyslav Musiienko)

În ajunul unui vot decisiv în Senatul SUA legat de continuarea ajutorului pentru Ucraina, influentul cotidian american Wall Street Journal a publicat un editorial intitulat „Rusia are planuri în Moldova".

Articolul din WSJ amintește recentul avertisment al ministrului de Externe rus Serghei Lavrov că Moldova ar putea deveni „următoarea victimă" a „războiului hibrid" purtat de Occident împotriva Rusiei și trece în revistă îngrijorările Chișinăului legate de Moscova, mai ales de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022: amestecul rus în politica interna moldoveană prin „agenți de influență”, dezinformarea, „șantajul energetic”, noi embargouri pe produse agricole etc.

„Norocul” Moldovei este, potrivit WSJ, ajutorul economic și mai ales facilitățile comerciale oferite de UE, care mai ușurează viața unei țări devenite „țintă a războiului hibrid” purtat de Rusia.

Concluzia editorialului: „Dacă Kremlinul trece peste Ucraina, se va regrupa și va căuta să provoace tulburări în alte părți ale fostei Uniuni Sovietice. Mai bine să-i ajutăm pe ucraineni să-l oprească pe dl. Putin acolo".

O conferință anulată

Editorialul din WSJ apare după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a renunțat neașteptat la planul de a se adresa senatorilor americani pe 5 decembrie, când aceștia dezbăteau pachetul de ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina, propus de administrația democrată, dar respins, cel puțin în forma actuală, de republicani.

Nu s-a dat o explicație oficială a contramandării intervenției lui Zelenski prin legătură video.

Programul s-a schimbat după ce liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell (Kentucky), le-a spus colegilor de partid să voteze împotriva pachetului militar.

Președintele Joe Biden a cerut legislativului să aprobe cheltuieli bugetare suplimentare de aproape 106 miliarde de dolari, care cuprind ajutorul militar pentru Ucraina dar și pentru Israel, aflat în război cu organizația teroristă Hamas din 7 octombrie, plus finanțarea unui program de întărire a securității graniței sudice a Statelor Unite cu Mexic.

Acesta este un proiect drag republicanilor care cer să se lupte mai intens cu migrația ilegală. Pachetul a fost înaintat mai întâi Congresului în octombrie, dar a fost respins de Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

Era de așteptat ca marți, Zelenski să pledeze insistent pentru continuarea ajutorului militar american, deoarece Ucraina se pregătește de o iarnă grea pe câmpul de luptă, după o contraofensivă de vară care nu a adus succesele așteptate, iar bombardamentele intense rusești continuă să ucidă civili.

Statele Unite rămân pe departe cea mai mare sursă de ajutor militar pentru Ucraina, urmate de Germania, Marea Britanie și Uniunea Europeană (prin fondul extra-bugetar pentru Pace), arată datele Institutului german pentru Economie Mondială de la Kiel, care urmărește ajutoarele primite de Kiev de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în februarie 2022.

„Sprijin esențial” care nu poate fi înlocuit de alții

Briefingul senatorilor, la care trebuia să participe și Zelenski, fusese organizat de administrația Biden tocmai pentru a sublinia cât de disperată este nevoia Ucrainei de ajutor, a precizat democratul Chuck Schumer, liderul majorității din Senat, care avertiza cu o zi mai devreme că ajutorul american pentru Ucraina se termină la sfârșitul anului.

La rândul său, directoarea pentru buget a Casei Albe, Shalanda Young, a tras un semnal de alarmă, într-o scrisoare adresată liderului republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, în care arăta că lipsa ajutorului militar american va submina eforturile armatei ucrainene, sporind șansele Rusiei pe câmpul de luptă.

„Deja, pachetele noastre de asistență de securitate sunt mai mici, iar livrările de ajutor au devenit mai limitate”, a scris Young.

„Dacă asistența noastră se oprește, va cauza probleme semnificative pentru Ucraina. Aliații noștri din întreaga lume își măresc eforturile, dar sprijinul SUA este esențial și nu poate fi înlocuit de alții”, a adăugat ea.

Temerile privind diminuarea ajutorului american sunt cu atât mai mari, cu cât vin pe fondul încercărilor Ungariei, țară apropiată Kremlinului, de a bloca niște ajutoare europene pentru Kiev, odată cu obstrucționarea tentativei de începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG