Linkuri accesibilitate

Președintele Radei Supreme a Ucrainei: Ucraina și Moldova trebuie să fie state membre ale UE


Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, susține un discurs în ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova, 30 noiembrie.
Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, susține un discurs în ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova, 30 noiembrie.

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a mulțumit Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în contextul invaziei ruse și a declarat că cele două state trebuie să fie membre ale UE. Deputații comuniști și socialiști au părăsit sala înaintea discursului lui Stefanciuk.

Într-un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău, Stefanciuk a spus că recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor a devenit un semn al recunoașterii faptului că ucrainenii și moldovenii aparțin familiei europene.

„Suntem convinși că atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie negreșit state membre ale Uniunii Europene”, a punctat Stefanciuk.

El a adăugat că Ucraina continuă să simtă sprijinul Republicii Moldova și a mulțumit „oamenilor Moldovei pentru că, din prima zi de război, au deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni care fugeau de teroarea rusă”.

Oficialul ucrainean a salutat și condamnarea de către Parlamentul R. Moldova a războiului inițiat de Federația Rusă în Ucraina și Holodomorul. „Acest lucru reflectă solidaritatea cu poporul ucrainean, care apară atât pacea și libertatea continentului european, cât și a Republicii Moldova”, a punctat speakerul ucrainean.

În discursul său, Stefanciuk a amintit de soldatul Alexandr Mațievschii, născut la Chișinău și executat de soldații ruși. Potrivit lui, astfel de oameni apără libertatea Ucrainei.

Deputații comuniști și socialiști au părăsit sala înaintea discursului speakearului ucrainean, iar ulterior au difuzat un comunicat în care au condamnat „declarațiile reprezentanților unor țări străine pe tema situației politice interne” din R. Moldova.

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2023, șeful legislativului ucrainean efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Ruslan Stefanciuk în calitate de Președinte al Radei Supreme de la Kiev.

XS
SM
MD
LG