Linkuri accesibilitate

Ungaria nu va vota pentru începerea negocierilor UE cu Ucraina


Gergely Gulyás , purtător de cuvânt al guvernului premierului ungur Viktor Orbán.
Gergely Gulyás , purtător de cuvânt al guvernului premierului ungur Viktor Orbán.

Un purtător de cuvânt al guvernului Ungariei a spus joi, 30 noiembrie, că Budapesta „nu are motive” să voteze în favoarea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei. Ungurii se opun și măririi bugetului UE, astfel ca să poată fi ajutată suplimentar Ucraina.

Declarația oficialului ungur vine cu două săptămâni înaintea unui summit UE la care s-ar putea decide când vor începe negocierile de aderare cu Ucraina, Moldova și țări din Balcanii de Vest. O eventuală decizie trebuie luată în unanimitate de actualele 27 de membre UE.

Purtătorul de cuvânt ungur Gergely Gyulyas a spus joi la o conferință de presă că ar fi prematur să se înceapă negocierile de aderare cu o Ucraină aflată în plin război și a sugerat că ar fi nedrept ca Ucraina să fie trecută pe o „pistă rapidă” a aderării, când țările din Balcani, de pildă, sunt probabil mai bine pregătite.

Oficialul ungur nu a comentat candidatura Moldovei, care a depus cerere de aderare odată cu Ucraina și este văzută de unii ca parte a unui „cuplu” cu Ucraina în perspectiva unei noi extinderi.

Luna aceasta, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, Moldova și Bosnia-Herțegovina.

Un proiect de declarație finală a summitului din 14-15 decembrie văzut de Europa Liberă face multe recomandări țărilor candidate, dar nu cuprinde vreo decizie privind începerea negocierilor de aderare, care constituie încă o temă disputată.

Guvernul Ungariei a reiterat joi, în aceeași declarație, și opoziția sa față de mărirea bugetului UE astfel ca din el să poată fi oferite Ucrainei 50 de miliarde de euro.

Gergely a spus că Budapesta nu poate vota pentru asemenea ajutoare tocmai când Bruxellesul blochează „ilegal” fonduri pentru Ungaria.

UE a înghețat fonduri importante pentru Ungaria din cauza derapajelor antidemocratice ale guvernului premierului Viktor Orban.

Ungaria insistă că obiecțiile ei față de parcursul european al Ucrainei nu au legătură cu blocarea fondurilor europene pentru Ungaria, dar mulți cred că amenințările ei cu folosirea dreptului de veto în privința extinderii UE și ajutorării Kievului sunt un instrument de a forța Bruxellesul să-i dea banii.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG