Linkuri accesibilitate

Extinderea UE: încep discuțiile „serioase” dinaintea summitului


Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-ar conduce cu drag pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în UE. În calea negocierilor de aderare mai sunt însă obstacole.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-ar conduce cu drag pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în UE. În calea negocierilor de aderare mai sunt însă obstacole.

Emisarii celor 27 de țări din Uniunea Europeană discută marți dacă să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, Moldova și Bosnia, după ce Ungaria a amenințat să blocheze parcursul Ucrainei, iar alte țări au venit cu condiții suplimentare.

Întrunirea de marți la nivel de ambasadori UE se concentrează, potrivit Reuters, asupra unui proiect de declarație finală a summitului din 14 și 15 decembrie.

În documentul văzut și de Europa Liberă, datat 4 decembrie, apare fraza: „Consiliul European decide să deschidă negocierile cu Ucraina și Moldova” - dar între paranteze. Asta ar fi, în opinia editorului pentru afaceri europene al Europei Libere, Rikard Jozwiak, un semn că discuția este departe de a se fi încheiat.

Orice decizie are nevoie de votul tuturor țărilor din UE.

Ungaria a cerut tot luni Consiliului European, într-o scrisoare semnată de premierul Viktor Orbán, să nici nu pună pe agendă negocierile cu Ucraina, pentru că acolo nu va exista consens, iar UE nu are nevoie de un asemenea „eșec”.

Argumentele ungurilor sunt că Ucraina este în război, cu 20% din teritoriu ocupat, cu o administrație publică coruptă și dependentă de donații din străinătate – adică total nepregătită să înceapă negocieri de aderare.

Opoziția Ungariei se referă mereu la Ucraina, nu și la R. Moldova, dar se crede că eventuala respingere a Kievului va fi de rău augur și pentru Chișinău.

Budapesta sprijină ocazional și favorizarea Bosniei, în raport cu Ucraina, în baza legăturilor bune ale Ungariei cu Balcanii de Vest.

Luna trecută, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, Moldova și Bosnia.

Pe agenda summitului se mai află suplimentarea bugetului UE cu 50 de miliarde de euro pentru Ucraina – încă o chestiune în care ungurii se opun.

În ceea ce unii cred că a fost o încercare de a „îmbuna” Ungaria în privința Ucrainei, Comisia Europeană a anunțat recent deblocarea unor fonduri pentru Ungaria, înghețate anterior datorită derapajelor antidemocratice ale regimului Orbán.

Calculele summitului UE din 14-15 decembrie sunt complicate și mai mult – relatează Reuters, citând surse nenumite de la Bruxelles – de faptul că unele țări din Uniune au cerut ca Georgia și Bosnia să fie puse „mai sus” pe agenda extinderii, ca o condiție pentru retragerea obiecțiilor față de Ucraina.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG