Promo-LEX recomandă deputaților să mai gândească proiectul care interzice fruntașilor Șor să participe la alegeri

Legislativul de la Chișinău în ședință, mai 2023

Asociația Promo-LEX amintește Parlamentului că modificarea legislației electorale în prag de alegeri nu este recomandată și solicită deputaților să „consulte pe larg” proiectul prin care se propun restricții în dreptul de a candida la alegeri, inclusiv să afle opinia Comisiei de la Veneția.

„Alegerile locale generale au fost stabile pentru 5 noiembrie 2023 și perioada electorală va începe la 7 august 2023, modificarea cadrului legal electoral înainte de alegeri sau în timpul perioadei electorale nu este recomandată”, scrie într-un comunicat organizația neguvernamentală care monitorizează activitatea Parlamentului și alegerile în R. Moldova.

Promo-LEX susține că autorii proiectului vor să introducă modificările retroactiv, cu toate că în hotărârea Curții Constituționale nu erau prevăzute interdicții de participare la alegeri pentru unii membri ai partidului scos în afara legii.

„Necesită examinare suplimentară dacă privarea de dreptul de a fi ales – care este o restricție individuală, poate fi introdusă în legislație și aplicată în cazul declarării neconstituționale a partidului politic – care este o sancțiune aplicată unei entități juridice, nefiind stabilită responsabilitatea sau vinovăția individuală a unei persoane”, afirmă asociația.

### Vezi și... ### Fruntașii Partidului Șor nu vor putea candida la alegeri timp de 3 ani. PAS propune noi restricții  

Promo-LEX este de acord că „declarațiile, discursurile, pozițiile președintelui partidului [Șor], vicepreședinților și liderilor partidului sunt imputabile partidului”, însă crede că această măsură nu poate fi justificată în raport cu persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți.

Deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) vor să interzică unor membri ai Partidului Șor, declarat ilegal de Curtea Constituțională, să candideze la alegeri timp de 3 ani de la data pronunțării hotărârii.

### Vezi și... ### Ilan Șor anunță crearea unui bloc politic, după ce partidul lui a fost declarat ilegal 

Mai exact, proiectul de lege înaintat de PAS vizează persoanele care, la momentul pronunțării hotărârii Curții Constituționale, făceau parte din organul executiv al partidului declarat ilegal, care ocupau funcții elective și se aflau pe listele de candidați supleanți din partea partidului respectiv.