Linkuri accesibilitate

Fruntașii Partidului Șor nu vor putea candida la alegeri timp de 3 ani. PAS propune noi restricții  


Marina Tauber salută mulțimea din fața Curții Constituționale, în timp ce magistrații examinau scoaterea în afara legii a Partidului Șor.

Deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” vor să interzică unor membri ai Partidului Șor, declarat ilegal de Curtea Constituțională, să candideze la alegeri timp de 3 ani. Atributele formațiunii politice care-i aparține oligarhul Ilan Șor nu vor putea fi folosite de alte partide, blocuri electorale și concurenți.

Un asemenea proiect de lege a fost înregistrat în Parlament de mai mulți deputați ai PAS, care își motivează inițiativa prin dorința de a exclude „unele posibilități de transfer a imaginii partidului interzis asupra partidelor „clone”.

Efectele practice ale hotărârii Curții Constituționale ar fi limitate în absența unor noi restricții pentru formațiunea lui Ilan Șor, explică șefa comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate.

Astfel, proiectul PAS prevede că persoanele care ocupau funcții în organul executiv al partidului declarat neconstituțional la momentul pronunțării hotărârii Curții Constituționale, precum și cele care ocupau funcții elective și se aflau pe listele de candidați supleanți din partea partidului respectiv, nu vor putea candida la alegeri timp de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții.

La câteva zile după ce partidul său a fost scos în afara legii, Ilan Șor a anunțat că a creat un bloc politic cu o denumire asemănătoare – „Șansă, Obligații, Realizări”, abreviat Ș.O.R.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG