Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Portalul newsmaker.md relatează despre protestul Partidului Socialiștilor la Cahul, manifestație la care au fost prezenți deputați și activiști ai partidului, inclusiv locuitori din Comrat, Vulcănești, Leova și Cantemir, a informat serviciul de presă al partidului. Potrivit formațiunii, la Cahul s-a protestat față de activitatea Partidului Acțiune și Solidaritate. „Sub conducerea acestui partid au crescut de mai multe ori tarifele la resursele energetice, au crescut puternic prețurile la produsele alimentare, ceea ce obligă majoritatea locuitorilor țării să trăiască în foame și frig”, se arată într-o declarație a PSRM.
- Contactați de reporteri pentru o reacție, reprezentanții PAS au menționat că „toți oamenii au dreptul să protesteze”, adăugând că „ceea ce fac socialiștii este să manipuleze cu opiniile cetățenilor și să exploateze situația complicată pentru a câștiga capital politic.”
- Portalul Anticorupție.md scrie că vicepremierul Andrei Spînu a venit cu unele clarificări, după ce încheierea contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie a stârnit reacții negative din partea unor exponenți ai politicului, dar și ai societății civile. Spînu a precizat că ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. „Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 lei. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, a mai spus acesta.
- Anti-bullying sau cum combatem cel mai agresiv fenomen de intimidare din școli? – este titlul unui articol publicat de redacția Ziarului de Gardă. Reporterii explică că bullying-ul este un fenomen, întâlnit adeseori în școli, în care un tânăr sau un grup de tineri manifestă comportament agresiv asupra cuiva, intenționat și repetat. „Persoanele care sunt supuse bullying-ului pot deveni izolați social, să se aleagă cu diverse răni produse la nivel fizic și psiho-emoțional, cauzează anxietate și stres”, atrag atenția jurnaliștii, adăugând că deși nu este un fenomen nou, În R. Moldova, termenul de bullying a fost introdus pentru prima dată în Codul Educației în 2022.
- Agora.md publică un material despre tehnologii care au avansat și în domeniul agriculturii. Reporterii notează că de câțiva ani, pe terenurile fermierilor din R. Moldova sunt puse în funcțiune drone și, mânuite la distanță, acestea ușurează munca agricultorilor, salvează culturile de dăunători, economisesc din timp și bani. Jurnaliștii mai precizează că agricultorii care decid să-și cumpere o dronă pentru stropire, trebuie să știe că nu pot, pur și simplu, să ridice în aer un dispozitiv zburător. Pentru aceasta este nevoie de autorizație emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- „Aderarea la UE reprezintă acum singura cale de supraviețuire pentru Moldova, va oferi mai multe oportunități de dezvoltare economică și va face țara mai sigură.” Este declarația președintei Maia Sandu, citată de portalul știri.md, care a trezit interes sporit pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Reporterii mai notează că referindu-se la perspectivele discuțiilor privind aderarea la NATO, Maia Sandu a menționat pentru un post de televiziune japonez că „prezența militarilor ruși în regiune (Transnistria) împiedică negocierile la acest subiect”.
- Pe Instagram, printre cele mai populare postări este cea a Europei Libere, despre faptul că tranșeele noroioase și copacii sfârtecați din Ucraina anului 2022, invadată de Rusia, au fost comparați pe rețelele de socializare cu imaginile sumbre din Primul Război Mondial.