Episcopia de Ungheni și Nisporeni cere președintei Sandu să nu semneze ratificarea Convenției de la Istanbul

Chișinău, demonstrație pentru ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor, 18 decembrie 2019

Episcopia de Ungheni și Nisporeni i-a cerut președintei Maia Sandu să nu promulge legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul, prima convenție din lume care încearcă să combată violența împotriva femeilor.

Parlamentul a ratificat Convenția joi, 14 octombrie.

Într-o adresare, publicată pe 15 octombrie, Episcopia susține însă că termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istanbul este „încărcată ideologic”.

„Această definiție nu se regăsește în niciuna din celelalte convenții internaționale. Are, deci, o încărcătură ideologică puternică și se clădește pe concepția că omul se naște ca o ființă neutră, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și autodeterminarea”, se arată în adresare „ se arată în apelul episcopiei, citat de Newmaker.md.

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor etc.

Pe de altă partea, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova. „Prin această Convenție cred că femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”, a scris oficialul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mai multe țări conduse de regimuri nationalist-conservatoare au ezitat să ratifice Convenția de la Istanbul, invocând că ar ascunde pericole la adresa „familiei tradiționale”, cum se codifică respingerea căsătoriilor gay sau ale noilor politici de gender.

Turcia a devenit anul acesta prima țară care a denunțat Convenția. Țările care încă nu au ratificat-o sunt în general din Europa de est – ca Rusia, Bulgaria și Ungaria.