Linkuri accesibilitate

Parlamentul R. Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul (VIDEO)


 Chișinău: în decembrie 2019, se organiza un proteste la care se cerea ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor, 18 decembrie 2019.
Chișinău: în decembrie 2019, se organiza un proteste la care se cerea ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor, 18 decembrie 2019.

Parlamentul R. Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, prin care țările din Consiliul Europei se obligă să combată violența împotriva femeilor.

Potrivit MOLDPRES, documentul a fost susținut de 54 de deputați PAS, iar cei din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul.

La început a fost „numai” o palmă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:07 0:00

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor etc.

Mai multe țări conduse de regimuri nationalist-conservatoare au ezitat să o ratifice, invocând că ar ascunde pericole la adresa „familiei tradiționale”, cum se codifică respingerea căsătoriilor gay sau ale noilor politici de gender.

Turcia a devenit anul acesta prima țară care a denunțat Convenția. Țările care încă nu au ratificat-o sunt în general din Europa de est – ca Rusia, Bulgaria și Ungaria.

După ratificarea Convenției, statul va aloca resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, a adăposturilor pentru victimele violenţei. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.

Victimă-agresor. Istoria unei femei condamnate pentru moartea soţului violent
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:28 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG