Activiștii au protestat la 10 decembrie în Kazan, capitala Republicii Tatarstan din Rusia, împotriva represiunii jurnaliștilor independenți din Rusia, inclusiv a Alsei Kurmasheva, jurnalistă care lucrează de aproape 25 de ani la Serviciul tătar-bașkir de la Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) și care a fost arestată în 18 octombrie chiar în Kazan.
### Vezi și... ### Un tribunal rus prelungește cu două luni arestarea jurnalistei Alsu Kurmasheva de la Europa LiberăProtestatarii au purtat pancarte pe care scria, printre altele „Alsu Kurmasheva este o jurnalistă, nu o infractoare” și „Nimeni nu ar trebui să moară pentru dreptul de a spune adevărul”, înainte ca forțele de securitate să intervină și să îndepărteze orice pancartă pe care era menționată jurnalista RFE/RL aflată în arest.
Kurmasheva, jurnalistă a RFE/RL stabilită la Praga, în Republica Cehă, deține dublă cetățenie, americană și rusă. Ea a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgență familială și a fost reținută temporar în timp ce își aștepta zborul de întoarcere pe 2 iunie pe aeroportul din capitala Republicii Tatarstan, unde i-au fost confiscate ambele pașapoarte. De atunci, ea nu a mai putut părăsi Rusia, așteptând să i se returneze documentele de călătorie.
Apoi, pe 11 octombrie, autoritățile au amendat-o pe Alsu Kurmasheva cu 10 mii de ruble (103 dolari) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse, potrivit rapoartelor presei locale bazate pe documente judiciare pe care le-au văzut.
Kurmasheva a fost reținută din nou pe 18 octombrie fiind acuzată, de data aceasta, că nu s-a înregistrat ca agent străin, o infracțiune care prevede o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.
Soțul ei, Pavel Butorin, care conduce canalul de știri și reportaje în limba rusă Current Time, creat de RFE/RL împreună cu Vocea Americii, spune că Alsu Kurmașeva este o deținută politic, hărțuită de autoritățile ruse din cauza cetățeniei ei americane și a muncii ei pentru Europa Liberă/Libertatea, instituție media finanțată de Congresul american.
Comitetul de anchetă a declarat că Alsu Kurmasheva a fost acuzată în temeiul unei secțiuni din Codul penal care se referă la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico-militare ale Rusiei”, care, dacă sunt primite de surse străine, „pot fi folosite împotriva securității țării”.
Dar cercetările și șicanele nu s-au aici. Pe 16 noiembrie, poliția din Republica rusă Tatarstan a percheziționat locuința și biroul cunoscutului jurnalist independent Iskander Siradji, în legătură cu ancheta lansată împotriva Alsei Kurmasheva, plasată în detenție chiar în acea zi.
Poliția i-a spus lui Siradji că este suspectat că are legătură cu „crima” de care este suspectată Kurmasheva care „ar fi colectat niște informații care sunt un secret de stat și care a vrut să afle de la un profesor câte persoane au fost mobilizate de la institutul său pentru războiul din Ucraina", a mai spus jurnalistul.
Mai mulți jurnaliști RFE/RL, arestați în Rusia
În Rusia, colaboratorii RFE/RL au fost supuși sistematic, presiunilor și șicanelor venite din partea procurorii și polițiștii ruși, mai ales după ce Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei, în februarie, anul trecut.
În vara lui 2022, poliția din capitala Republicii Tatarstan din Rusia, Kazan, a percheziționat locuința sociologului Iskander Iasaveiev, care este editorialist pentru proiectul online Idel.Realities. Avocatul lui Iasaveiev, Rim Sabirov, a declarat că poliția i-a dus clientul la Comitetul de Investigații pentru interogatoriu.
Tot atunci, poliția percheziționa locuințele altor șapte jurnaliști locali care lucrează ca freelanceri sau contribuie la serviciile RFE/RL din Rusia și Tatar-Bașkir, precum și la Idel.Realities. Potrivit Tatar-Inform, perchezițiile au fost legate de articolele jurnaliștilor care acoperă agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei.
Dar Alsu Kurmasheva nu este singură. În Rusia mai sunt încarcerați alți trei jurnaliști RFE/RL cu acuzații legate de munca lor de ziariști. Ceilalți sunt Andrei Kuznecik, Ihar Losik și Vladislav Iesipenko.
Losik este blogger și colaborator al redacției RFE/RL din Belarus. A fost condamnat în decembrie 2021, fiind acuzat de mai multe delicte, între care „organizarea și pregătirea de acțiuni care încalcă grav ordinea publică”. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.
Kuznecik, editor web în redacția RFE/RL din Belarus, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. A fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.
Iesipenko, un cetățean cu dublă cetățenie ucraineană și rusă care a colaborat cu Crimeea.Realities, un canal de știri regional al redacției ucrainene a RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de către un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu ușile închise. El a fost declarat vinovat de „posesie și transport de explozibili”, acuzație pe care o neagă cu fermitate.