Restaurație pare să fie cuvântul care definește, pe cât posibil, miza actualei crize politice din România. Cristian Pantazi (G4Media) o analizează începând de jos, de la „marile companii de stat din ministerele părăsite de USR PLUS” și care „sunt repopulate cu oamenii care răspund la comenzi”. Tot aici intră și oprirea concursului pentru șefia DIICOT (direcția responsabilă de actele de crimă organizată). Rezultă că aceste schimbări sunt pe placul președintelui Klaus Iohannis, de vreme ce mulți liberali, potențial susținători ai președintelui PNL Ludovic Orban sunt frustrați că „președintele, (…) care controlează acum tot jocul politic, s-a baricadat în buncărul de la Cotroceni și ia deciziile ca un general căruia nu i se pot contesta ordinele”.
### Vezi și... ### Guvernul român, condus de Florin Cîțu, ar putea să cadăPantazi mai scrie că miza înlocuirii rapide a unora dintre miniștrii USR PLUS cu liberali de un anumit fel s-a făcut din grija față de companii apropiate de oameni din serviciile secrete, „protejate în ciuda faptului că deseori livrează scump și prost”. Ar fi de luat în considerare, crede jurnalistul, și alte decizii prezidențiale care ar atesta un apetit special pentru „militarizare”: punerea campaniei de vaccinare anti-COVID în brațele armatei, slăbiciunea pentru militarul Nicolae Ciucă, socotit favorit într-o eventuală succesiune a lui Florin Cîțu, precum și faptul că influența politică a serviciilor secrete a crescut constant din 2014 încoace.
Influența politică a serviciilor secrete a crescut constant din 2014 încoace...
Un comentariu al Alinei Mungiu-Pippidi, postat și pe blogurile Adevărul, identifică miza crizei politice cu succesiunea la președinția țării. Evident, nu Klaus Iohannis ar putea fi cel interesat, ci numeroase grupuri de interese, mare parte din zona serviciilor, direct sau prin conexiune. Acestea au nevoie ca la Cotroceni să ajungă un președinte care să nu comande vreun audit care să le pericliteze afacerile și interesele, un președinte care să accepte să conducă deși va exista o zonă gri, pe care trebuie să învețe să o ignore.
Fostul președinte al Partidului Național Liberal Valeriu Stoica spune într-un interviu acordat Revistei 22 că PSD va câștiga „fluierând” viitoarele alegeri. Totuși, Ion M. Ioniță (Adevărul) cântărește încă în ce măsură USRPLUS s-ar mai putea întoarce în coaliție și cum anume ar reușit „echipa câștigătoare” (folosește această formula favorită a lui Florin Cîțu) va putea face față gravelor probleme economice şi sociale ce stau să izbucnească.