Putin avertizează Occidentul: „un război modern cu Rusia va fi complet diferit”

Președintele rus Vladimir Putin la Volgograd, 2 februarie 2023.

Președintele rus Vladimir Putin a promis joi un răspuns decisiv oricărei țări care amenință Rusia și a criticat Germania pentru că a promis tancuri Ucrainei, relatează agenția France Presse.

Amenințările lui Putin vin după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Kremlinul își consolidează forțele pentru o nouă ofensivă. Zelenski a spus asta vorbind alături de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Kiev, care a spus că UE finalizează un nou set de sancțiuni contra Rusiei pentru a coincide cu aniversarea unui an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

### Vezi și... ### UE promite solidaritate Kievului, Zelenski solicită grăbirea sancțiunilor contra Rusiei

Vorbind la Volgograd la o ceremonie de comemorare a victoriei Armatei Roșii contra trupelor naziste acum 80 de ani la Stalingrad, cum se numea atunci orașul Volgograd, Putin a spus: „E de necrezut, dar e adevărat. Suntem din nou amenințați de tancuri germane Leopard. Avem ceva de răspuns la asta. Un război modern cu Rusia va fi complet diferit”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a completat cele spuse de Putin, afirmând că dacă Occidentul furnizează Ucrainei arme mai puternice și mai moderne, Rusia va răspunde cu aceeași monedă, folosindu-și întreaga capacitate militară.

Săptămâna trecută, Ucraina a primit promisiuni din partea Statelor Unite și a mai multor țări occidentale privind livrarea de tancuri de luptă avansate, iar Kievul solicită acum și rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Sancțiuni care să erodeze economia rusă

Zelenski a avertizat că Rusia concentrează deja trupe la granița cu Ucraina pentru a lansa o nouă ofensivă.

„Se pregătește să încerce să se răzbune, nu numai pe Ucraina, dar și pe o Europă Liberă și pe o lume liberă”, a declarat Zelenski la conferința de presă comună la Kiev cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Putin a insistat că Rusia rezistă barajului de sancțiuni impuse de aliații occidentali ai Ucrainei și spune că își va continua campania militară în această țară.

### Vezi și... ### Serghei Lavrov amenință: „R. Moldova, următoarea Ucraină”

Dar șefa executivului european a spus că sancțiunile existente erodează deja economia Rusiei, „aruncând-o înapoi cu o generație”. Von der Leyen a estimat că numai plafonul impus pe prețurile la petrolul rusesc costă Moscova cam 160 de milioane de euro pe zi.

„Vom introduce împreună cu partenerii noștri din G7 încă o plafonare la produsele petroliere rusești și pe 24 februarie, la exact un an de la începerea invaziei, intenționăm să lansăm al 10-lea pachet de sancțiuni”, a spus la Kiev președinta Comisiei Europene.

Von der Leyen a sosit joi la Kiev însoțită de 15 comisari europeni, între care și coordonatorul politicii externe și de securitate a UE, Josep Borrell, înaintea summitului Ucraina-UE care va avea loc vineri.

„Chestiunea rusă”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pretinde că Uniunea Europeană și mai ales Ursula von der Leyen ar fi cerut ca Rusia să fie înfrântă pentru ca economia ei să fie devastată pentru zeci de ani de acum înainte,

„Nu e asta rasism, nu e nazism, nu e o încercare de a rezolva 'chestiunea rusă'?”, s-a întrebat Lavrov, făcând aluzie la exterminarea evreilor de către Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

Declarațiile lui Lavrov s-au făcut ecoul celor afirmate de Putin, care a făcut deseori o paralelă între ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina și războiul sovietic contra Germaniei naziste.

Iar la lansarea invaziei Ucrainei pe 24 februarie 2022, liderul de la Kremlin a spus că Rusia trebuie să „de-nazifice” și să „de-militarizeze” Ucraina.

### Vezi și... ### Armata ucraineană spune că Rusia pregătește o ofensivă majoră, în timp ce bombardamentele ucid civili la Kramatorsk

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.