Putin: FSB va asigura securitatea podului Kerci

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat Serviciului rus de securitate (FSB) să ia toate măsurile de siguranță în privința podului strategic peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

În decretul său din 8 octombrie, liderul de la Kremlin a ordonat de asemenea FSB-ului, care e succesorul fostei poliții politice din era sovietică KGB, să asigure securitatea întregii infrastructuri energetice care leagă Rusia de Crimeea: „FSB-ului i se va da puterea de a organiza și coordona măsurile de protecție pentru rutele de transport peste strâmtoarea Kerci, pentru podul energetic al Federații ruse către peninsula Crimeea, și pentru conducta din regiunea [rusă] Krasnodar către Crimeea”.

Your browser doesn’t support HTML5

O puternică explozie a distrus un segment al podului peste strâmtoarea Kerci

Explozia de pe podul peste strâmtoarea Kerci a dus la distrugerea parțială a acestei infrastructuri strategice, pe care Moscova o folosea ca să trimită trupe, armament, echipament militar și combustibil pentru invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia.

Nu este clar deocamdată cine a pus la cale explozia camionului. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak a sugerat inițial că ar fi fost o nouă lovitură dată de Kiev sprijinului operațional al invaziei rusești, calificând incidentul de pe pod într-o postare pe Twitter drept un „început”, fără însă să asume responsabilitatea pentru explozie în numele Kievului.

Ceva mai târziu, președinția ucraineană a părut a se distanța de primele remarci ale lui Podoleak cu o declarație, atribuită acestuia, potrivi căreia răspunsul la întrebarea cine e răspunzător pentru explozie ar trebui să vină din partea rușilor: „Merită notat că, după toate indiciile, camionul care a explodat a intrat pe pod venind din Rusia. Deci răspunsurile trebuie căutate în Rusia”.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski nu s-a referit la acest incident, spunând însă: „astăzi a fost o zi bună și în cea mai mare parte însorită pe teritoriul statului nostru. Din nefericire, în Crimeea a fost înnorat.”

### Vezi și... ### „Podul lui Putin” din Crimeea. Cât costă, cine l-a construit, la ce servește și cum este păzit