Ce urmărește Putin cu legea marțială. Pericolul extinderii măsurilor în întreaga Rusie

Vladimir Putin a semnat două decrete, unul prin care instituie legea marțială în cele patru regiuni pe care pretinde că le-ar fi anexat în Ucraina și altul prin care introduce o lege marțială „light” în regiunile Crimeea, Krasnodar, Belgorod, Breansk, Voronej, Kursk și Rostof.

Decretarea legii marțiale la nici trei săptămâni după anexarea ilegală de teritorii ucrainene nu este întâmplătoare și urmărește mai multe scopuri. Unul ar fi extinderea măsurilor și la alte regiuni decât cele prevăzute în decrete.

Vladimir Putin a declarat legea marțială în cele patru provincii ale Ucrainei pe care le-a anexat ilegal, dar unde nu controlează întreg teritoriul.

Legea publicată pe site-ul Kremlinului acordă puteri sporite șefilor instalați de ruși în provinciile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, pe care Rusia le-a proclamat recent ca anexate după referendumuri false. Organismele de aplicare a legii au primit trei zile pentru a prezenta propuneri specifice.

Putin a ordonat și o „mobilizare economică” mai puternică în șase provincii care se învecinează cu Ucraina, plus Crimeea și Sevastopol, pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2014.

În plus se acordă autoritate suplimentară liderilor din toate provinciile ruse pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiul. Legea limitează, de asemenea, libertatea de a circula în și din cele opt provincii.

Ce urmărește Vladimir Putin

1. Legitimarea operațiunilor armatei ruse

Introducerea legii marțiale este în mare parte un „teatru juridic, menit să legitimeze activitățile pe care armata rusă trebuie să le întreprindă sau le întreprinde deja, creând în același timp un cadru pentru o mobilizare viitoare și pentru restricțiile interne”, scrie în ultimul său raport Institutul pentru Studierea Războiului.

Aceste mișcări sunt probabil necesare pentru a îndeplini cerințele militare de bază, cum ar fi hrănirea, cazarea, echiparea și transportul trupelor mobilizate și recrutate către liniile de front, forțarea contractorilor din domeniul apărării sau a altor întreprinderi private să se alinieze la cerințele de producție ale guvernului, dar și pentru controlul mai ușor atât a populației rusești, cât și a populației civile ucrainene din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, susține raportul ISW.

2. Extinderea legii marțiale și în alte regiuni

Reputatul istoric Mark Galeotti, unul dintre cei mai cunoscuți experți în spațiul rusesc, consideră că președintele Vladimir Putin a folosit, de fapt, un „tertip” care permite introducerea, de facto, a legii marțiale în întreaga Rusie, lăsând însă acest lucru în seama autorităților locale în majoritatea țării.

În mai multe postări pe pagina sa de Twitter, Galeotti atrage atenția că Putin a dat două decrete, primul referitor la legea marțială și al doilea intitulat „Măsurile luate în Entitățile Constituante ale Federației Ruse în Legătură cu Decretul Președintelui Federației Ruse de pe 19 Octombrie 2022, Nr. 756”.

Acesta este mai interesant, susține istoricul, pentru că introduce un fel lege marțială „light” în regiunile Crimeea, Krasnodar, Belgorod, Breansk, Voronej, Kursk și Rostof.

Astfel, va fi permisă introducerea orelor de stingere, controlul deplasării populației, măsuri de strămutare temporară și dreptul de a impune regimuri militarizate asupra anumitor industrii. În plus, acest al doilea decret mai prevede sporirea măsurilor de securitate în toate districtele federale din centrul și sudul Rusiei și introduce unele mai puțin serioase în toate celelalte.

„Cu alte cuvinte, anumite niveluri ale reglementărilor privind starea de urgență se aplică acum în întreaga Rusie”, spune Mark Galeotti.

Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul rusesc, declară pentru Europa Liberă că, prin aceste decrete, războiul vine acum peste ruși.

„Important pentru Putin este să pregătească societatea rusă pentru ceea ce va urma, pentru că el extinde niște măsuri și la regiunile de margine, care se învecinează cu zonele de război. Aceste măsuri spun că nu mai ai voie să ieși pe stradă după ora 9 seara, că pot să-ți confiște mașina, să bage filtre pe stradă. Deci, măsuri administrative care se aplică acum doar în zonele de război pot fi extinse și în alte teritorii. Ideea e că războiul vine peste ruși, asta mi se pare interesant”, explică Armand Goșu pentru Europa Liberă.

Armand Goșu, expert în spațiul rusesc

Mai mult, Kremlin lasă aplicarea legii marțiale la latitudinea autorităților locale, ceea ce va da naștere la nenumărate abuzuri.

În acest context merită menționat că primarul Moscovei Serghei Sobianin a anunțat deja că în prezent nu intenționează să invoce puterile prevăzute în decret. Lucrul devine cu atât mai interesant cu cât Sobianin conduce comisia Consiliului de Stat privind autoritățile municipal, iar Putin i-a cerut să lucreze alături de administrația prezidențială pentru supervizarea aplicării decretului.

Sobianin a anunțat luni pe blogul său că mobilizarea s-a încheiat la Moscova și că citațiile trimise își încetează valabilitatea.

Istoricul Armand Goșu afirmă pentru Europa Liberă că nimeni nu poate garanta că aceste măsuri nu se vor extinde și la alte regiuni.

„La o oră după ce a ieșit Putin cu legea marțială, au ieșit guvernatorii din acele regiuni și nu doar din alea să dea asigurări că nu se schimbă nimic, că nu vor limita circulația etc. Or, tocmai asta confirmă că de fapt asta era miza decretului. În plus, regiunile acestea din zonele de frontieră sunt foarte întinse, Kursk sau Rostof sunt uriașe, sunt cât România. Nimeni nu garantează că nu o să extindă și mai departe, există articolul 3, care e foarte abil redactat și care îi dă lui Putin voie să mai introducă și alte regiuni”, spune Armand Goșu.

3. Pretext pentru recrutarea forțată a ucrainenilor din zonele ocupate

De asemenea, Moscova continuă să folosească pretextul „evacuărilor" de civili ca acoperire pentru mobilizarea forțată a civililor ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia.

### Vezi și... ### Evacuarea civililor din Herson| Multe regiuni ucrainene rămân fără electricitate

Este posibil ca Moscova să îi oblige pe ucrainenii „evacuați" să intre în forțele lor armate, compensând pierderile și eșecurile mobilizării parțiale.

De altfel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj în acest sens persoanelor aflate în zonele ocupate de ruși în sudul și estul Ucrainei, avertizând că forțele ruse vor încerca să recruteze oameni în armata lor.

„Dacă nu puteţi face acest lucru şi vă aflaţi în structurile militare ruseşti, încercaţi cu prima ocazie să depuneţi armele şi să ajungeţi în poziţii ucrainene. Şi cel mai important, protejează-ţi viaţa. Şi asiguraţi-vă că îi ajutaţi pe ceilalţi oameni care vă sunt apropiaţi. Sarcina noastră comună este să perseverăm. Să fim împotriva acestor ciudaţi", a spus Zelenski.

4. Acoperire pentru retragerea completă a rușilor din Herson

Rușii pregătesc opinia publică pentru a justifica retragerile planificate și pierderile teritoriale semnificative în regiunea Herson, susține Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului din Ucraina.

Discursul comandantului forțelor armate ruse, Serghei Surovikin, care a acuzat că Ucraina că plănuiește să lovească infrastructura civilă și rezidențială din regiunea Herson, dar și cel al guvernatorului interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, indică faptul că rușii pregătesc opinia publică pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipru. Acest lucru ar însemna cedarea orașului Herson și a altor teritorii importante din regiune, unde trupele ucrainene avansează.

În acest context, rușii vor să își acopere posibila înfrângere în Herson indicând un atac sub steag fals asupra hidrocentralei Kakhovka, acuzând trupele ucrainene că vor să o bombardeze, pentru a acoperi de fapt retragerea armatei ruse de pe malul drept al râului Nipru și pentru a împiedica un avans al militarilor ucraineni peste râu.

Your browser doesn’t support HTML5

Bătălia pentru Bahmut: trupele ucrainene rezistă în ciuda bombardamentelor constante

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.