Putin: „Răspunsul Rusiei va fi dur”

Kiev, după atacurile rusești cu rachete în dimineața zilei de 10 octombrie 2022 (fotomontaj: Radio Svoboda).

Președintele Vladimir Putin a avertizat că răspunsul Rusiei va fi „dur” dacă se vor comite „noi acte de terorism pe teritoriul nostru”, referite directă la atacul asupra podului spre Crimeea, distrus parțial la sfârșitul săptămânii de explozia unui camion capcană, un atac calificat de Putin drept „act terorist”.

Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată abuziv de Rusia în 2014, iar podul peste strâmtoarea Kerci a fost inaugurat în 2018 și joacă un rol cheie în aprovizionarea trupelor rusești aflate în sudul Ucrainei.

Președintele Putin a proferat noile amenințări în cursul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, transmisă în direct la televiziunea rusă de stat.

### Vezi și... ### Trei rachete de croazieră rusești contra Ucrainei au violat spațiul aerian al R. Moldova

Cu doar câteva ore mai devreme, cel puțin 13 orașe ucrainene au fost lovite de rachete și drone rusești, la o oră de maxim trafic matinal. Iată mesajul președintelui ucrainean Zolodimir Zelenski după atacul rusesc:

În remarcile televizate, Putin a acuzat din nou Ucraina pentru atacul asupra Podului Kerci, descriindu-l drept „un act de terorism”. Și a susținut că valul de rachete de croazieră lansat luni dimineață asupra mai multor orașe ucrainene, începând cu Kiev-ul, ar fi țintit infrastructura energetică, militară și de comunicații a Ucrainei, ca răzbunare pentru atacul asupra podului.

Oficialitățile ucrainene, dar și corespondenții internaționali aflați în Ucraina relatează însă că au fost lovite multe ținte civile, între care și un loc de joacă pentru copii la Kiev, fără nici o relevanță militară.

La București, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a informat că una din rachete a căzut la cam 850 de metri de ambasada României la Kiev. Într-un mesaj pe Twitter, el a condamnat „atacul rusesc cu rachete îndreptat împotriva unor ținte civile, o încălcare gravă a regulilor internaționale, soldată cu pierderi de vieți omenești”.