Putin salută poziția „echilibrată” a Chinei față de războiul din Ucraina

Samarkand: centrul de înregistrare la summitul OCS din 15 septembrie 2022.

Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat joi pe președintele chinez Xi Jinping pentru poziția sa „echilibrată” față de conflictul din Ucraina și a criticat Statele Unite pentru ceea ce șeful de la Kremlin a calificat drept provocări cu privire la Taiwan.

Totodată, preşedintele rus a denunţat ceea ce el consideră a fi tentativele occidentale de a crea o „lume unipolară’”.

La rândul său şeful statului chinez l-a asigurat pe liderul rus că China doreşte să-şi asume un rol de „mare putere” împreună cu Rusia

Xi, aflat în prima sa călătorie în afara Chinei de la începutul pandemiei de coronavirus, s-a întâlnit cu Putin în vechiul oraș uzbek de pe Drumul Mătăsii, Samarkand, unde cei doi demnitari vor participa la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Putin l-a lăudat pe Xi pentru poziția sa cu privire la războiul din Ucraina, dar a spus că a înțeles că Beijingul are „întrebări și îngrijorări” cu privire la conflict.

China s-a abținut să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească „invazie”, în conformitate cu Kremlinul, care prezintă războiul drept „o operațiune militară specială”.

„Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina”, a declarat Putin. „Înțelegem întrebările și îngrijorarea dumneavoastră în această privință. În timpul întâlnirii de astăzi, vom explica, desigur, poziția noastră”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.