Președintele rus Vladimir Putin a spus că atunci când guvernul Moldovei a negociat cu Gazprom contractul livrărilor de gaze, el însuși ar fi luat partea Chișinăului, contrazicându-l pe șeful gigantului energetic, Alexei Miller.
Adresându-se în cadrul unui club de discuții pe teme de relații internaționale, joi, Putin și-a amintit că la negocierile cu reprezentanții guvernului moldovean, ținute în toamna anului 2021, Gazprom a adoptat o poziție pragmatică, de piață – relatează Ria Novosti.
„Partea moldoveană nu a fost de acord cu poziția Gazpromului și a insistat asupra prețurilor preferențiale. Gazprom a insistat. Apoi dl. Alexei Miller (șeful concernului) a venit la mine, mi-a explicat punctul lui de vedere și a declarat că acesta este cel corect. L-am rugat să iasă în întâmpinarea părții moldovene, ținând cont de posibilitățile economice, financiare, ale statului moldovean” – a declarat Putin.
El a mai spus că l-a întrebat pe Alexei Miller „ce sens are” să insiste asupra prețului de piață la gazele livrate moldovenilor, chiar dacă prețul este corect, devreme ce moldovenii nu-și permit să-l plătească. „Nu a fost de acord cu punctul de vedere, dar cred că a ascultat opinia mea” – a mai spus Putin.
### Vezi și... ### Expert în energetică: Kremlinul forțează Chișinăul să aleagă între două opțiuni proasteÎn octombrie 2021, Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom, care prevede printre altele prețuri diferențiate pentru sezonul rece și cel cald, la gaze, dar și obligația R. Moldova să achite plățile în avans, în mărime de 50%, până la data de 20 a fiecărei luni.
Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.
Remarcile lui Putin despre negocieri vin la puțin timp după ce vicepremierul moldovean Andrei Spînu declara miercuri că guvernul nu a primit niciun răspuns de la concernul rus Gazprom în ceea ce privește livrarea gazelor în noiembrie, deși a încercat de mai multe ori să ia legătura și să discute acest subiect.
De la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze în Republica Moldova.
### Vezi și... ### Creditarea Moldovagaz de către stat - „o soluție proastă, dar alta nu există”