Linkuri accesibilitate

Gazprom nu a răspuns dacă va livra Moldovei gaze în noiembrie


Autoritățile de la Chișinău nu au primit niciun răspuns de la concernul rus Gazprom în ceea ce privește livrarea gazelor în noiembrie, deși au încercat de mai multe ori să ia legătura și să discute acest subiect, a anunțat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, vicepremierul Andrei Spînu.

El a precizat că, până la această oră, R. Moldova are stocate în depozitele din România și din Ucraina 90 de milioane de metri cubi de gaze naturale, iar în fiecare zi se fac achiziții noi.

Potrivit ministrului, deficitul actual de energie electrică în R. Moldova este de 7%, care este acoperit în baza contractului de avarie dintre Moldelectrica și Transelectrica din România.

Centrala de la Cuciurgan asigură miercuri, 26 octombrie, 46% din necesarul de energie electrică, după ce Moldovagaz i-a transmis jumătate de milion de metri cubi de gaze din economiile făcute de consumatori.

„Alte 35% din necesarul de energie electrică vin din contractele comerciale cu România. A fost semnat contractul cu OMV Petrol privind achiziționarea a 50 MW. Alte 10% vin din producere locală, în mod special de la sistemul centralizat de încălzire din Chișinău, Termoelectrica, și de la CET Nord”, a precizat Spînu.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze în Republica Moldova, iar autoritățile transnistrene au decis să limiteze consumul întreprinderilor mari, inclusiv al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan. Drept urmare, centrala a micșorat pachetul de curent furnizat malului drept, ceea ce a dus la un deficit de energie electrică.

XS
SM
MD
LG