Departamentul de stat: Washingtonul e îngrijorat de relația Rusiei cu China, după o convorbire între Putin și Xi

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez în cadrul unei videoconferințe care a avut loc vineri 30 decembrie 2022:

Statele Unite sunt îngrijorate de alinierea Chinei la Moscova, în timp ce Rusia continuă invazia în Ucraina, a declarat vineri Departamentul de Stat american, după o convorbire video între preșeidentele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping.

„Beijingul pretinde că e neutru, dar comportamentului său dă de înțeles că investește în continuare în relații apropiate cu Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației americane, adăugând că Washingtonul „urmărește îndeaproape activitatea Beijing-ului”.

Președintele rus Vladimir Putin a spus vineri că se așteaptă ca președintele chinez Xi Jinping să facă o vizită de stat în Rusia la începutul anului viitor, în ceea ce el probabil crede că ar fi o demonstrație publică de solidaritate din partea Beijingului, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina se clatină, relatează agenția Reuters.

„Vă așteptăm, dragă domnule președinte, dragă prietene...”

Dar o stenogramă oficială chineză a întâlnirii video dintre Putin și Xi din 30 decembrie a scos în evidență diferențele de abordare a alianței lor în curs de dezvoltare, și nu a menționa o viitoare vizită a lui Xi la Moscova, subliniind însă că Beijingul, care a refuzat să susțină sau să condamne invazia Rusiei în Ucraina, își va menține poziția „obiectivă și echidistantă” în această problemă.

După ce și-a trimis trupele în Ucraina în februarie, Rusia a întors spatele puterilor occidentale care au ostracizat-o din punct de vedere economic și politic și au înarmat Ucraina. Moscova a curtat în schimb China, de multă vreme un rival al Moscovei, a cărei putere globală este în creștere.

### Vezi și... ### Fostul președinte rus Medvedev a discutat cu Xi Jinping despre războiul din Ucraina

„Vă așteptăm, dragă domnule președinte, dragă prietene, vă așteptăm la primăvară într-o vizită de stat la Moscova”, i-a spus Putin lui Xi într-o declarație introductivă de opt minute plină de efuziuni difuzată la televiziunea de stat.

„Acest lucru va demonstra lumii întregi puterea relațiilor ruso-chineze în probleme cheie”.

El a mai spus că urmărește să stimuleze cooperarea militară cu China, deși aceasta nu a fost menționată în relatarea televiziunii de stat din China, CCTV, despre convorbirea video dintre cei doi lideri.

Deși Xi l-a numit pe Putin „dragă prietene”, declarația sa introductivă, cam un sfert în lungime din cea alui Putin, a avut un ton mult mai pragmatic.

Putin și Xi au semnat un parteneriat strategic „fără limite” în februarie, mânați de neîncrederea comună față de Occident, cu câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită forțele armate în Ucraina, în ceea ce Putin a spus că esteo „operațiune militară specială”.

Creșteri comerciale

De când marile economii occidentale au răspuns invaziei rusești în Ucraina cu mai multe valuri coordonate de sancțiuni fără precedent, Rusia a fost nevoită să caute alte piețe și a depășit Arabia Saudită ca principal furnizor de țiței pentru China. Comerțul bilateral a crescut și legăturile financiare s-au extins.

Vineri, ministerul rus de Finanțe a dublat cota maximă posibilă a yuanului chinez în Fondul Național de Bunăstare al Rusiei, la 60%, în timp ce Moscova încearcă să-și „dez-dolarizeze” economia și să pună capăt dependenței de națiunile „neprietenoase”, inclusiv Statele Unite, statele membre în Uniunea Europeană, Marea Britanie și Japonia.

### Vezi și... ### Analiză | Ce discută la București miniștrii de Externe ai NATO. Ajutor pentru Ucraina și răspunsul la ascensiunea Chinei

Moscova a susținut de asemenea public poziția lui Xi față de Taiwan și a acuzat Occidentul că încearcă să provoace un conflict pe tema statutul autonom al insulei, despre care care China susține că e a ei.

Putin i-a spus lui Xi: „Avem aceleași puncte de vedere asupra cauzelor, cursului și logicii actualei transformări a peisajului geopolitic global, în fața presiunii și provocărilor fără precedent din partea Occidentului”.

Cu toate acestea, liderul chinez a fost mai puțin vocal în criticile sale la adresa țărilor occidentale, care constituie piața cheie de export a Chinei, și a părut rece cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.

Xi către Putin: drumul spre negocierile de pace cu Ucraina nu va fi unul ușor

China s-a abținut să condamne invazia, subliniind în schimb necesitatea păcii, dar Putin a recunoscut public în septembrie că omologul său chinez are „temeri” cu privire la acțiunile Rusiei.

Până acum, Beijingul a avut grijă să nu ofere genul de sprijin material direct pentru invazia rusă în Ucraina care ar putea provoca sancțiuni occidentale împotriva Chinei.

Ira vineri, președintele Chinei l-a avertizat pe omologul său rus că drumul spre negocierile de pace cu Ucraina nu va fi unul ușor. „Partea chineză a luat la cunoștință de cele spuse partea rusă, anume că nu a refuzat niciodată rezolvarea conflictului prin negocieri diplomatice, și și-a exprimat aprecierea pentru asta”, a spus liderul de la Beijing în convorbirea video, citat de CCTV.

### Vezi și... ### Biden, după întâlnirea cu Xi Jinping: Ne dorim o competiție, nu un conflict cu China

Xi i-a mai spus vineri lui Putin că țara sa e pregătită să intensifice cooperarea strategică cu Rusia pe fundalul a ceea ce el a numit o situație „dificilă” în întreaga lume.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că întâlnirea a fost una consistentă și constructivă, adăugând însă că nu a fost încă stabilită o dată pentru vizita lui Xi în Rusia.