Putin și-a ținut emisiunea televizată anuală

Pe fundalul unui nou val al pandemiei în Rusia, unde se înregistrează în ultimele zile cifre record ale deceselor cauzate de COVID-19 și o creștere a cazurilor de infectare atribuită noii versiuni delta a virusului, președintele rus Vladimir Putin a participat astăzi la show-ul său anual televizat, răspunzând întrebărilor publicului.

Your browser doesn’t support HTML5

Putin și-a ținut emisiunea televizată anuală

La emisiunea lui televizată în direct anuală, venită pe fondul unor recorduri de infectări și decese provocate de COVID-19 în F. Rusă, Putin a repetat că el nu vrea vaccinare obligatorie, dar s-a adresat din nou rușilor cu rugămintea de a asculta specialiștii, nu lansatorii de zvonuri, și de a se vaccina, pentru că altfel riscă probleme de sănătate pe termen lung.

### Vezi și... ### Moscova și Sankt Petersburg au înregistrat un număr record de decese zilnice cauzate de COVID-19

Putin a repetat de asemenea că vaccinurile rusești ar fi mai bune decât cele occidentale, amintind că el însuși s-a vaccinat cu Sputnik V, și a părut mai degrabă împotriva unor noi restricții de mișcare anti-pandemice, sau lockdown, spunând că la nivel local se promovează altfel de măsuri.

În Rusia s-au înregistrat peste 20.000 de noi îmbolnăviri pe zi și cam 600 de decese, în fiecare zi, începând de joia trecută. Miercuri s-au înregistrat peste 21.000 de noi infecții.

Deși Rusia este una din puținele țări care au propriul vaccin anti-COVID-19, încă din decembrie, numai 15% din populație a primit până acum cel puțin prima doză.

Putin a vorbit la emisiunea Linie directă și despre chestiuni de politică externă.

El a calificat drept „provocare” deliberată recentul incident din Marea Neagră în care o navă militară britanică ar fi intrat ilegal în apele din largul Crimeii ocupate, ca să „testeze” – a spus Putin – reacția armatei ruse, și să o „localizeze”.

Putin a declarat însă că chiar și dacă nava britanică ar fi fost atacată și scufundată, asta tot n-ar fi dus la vreun „al treilea război mondial”.

Întrebat de ce Ucraina nu este pe lista țărilor ostile Rusiei, ca Statele Unite și Cehia, Putin a răspuns că asta ar fi pentru că poporul ucrainean este apropiat celui rus.

### Vezi și... ### Tensiuni în Marea Neagră: Ucraina participă la manevre NATO

În privința conducerii de la Kiev, însă, liderul rus a avut cuvinte mai aspre: „De ce să mă întâlnesc cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelensky, care a delegat străinătății conducerea propriei sale țări?” – a întrebat, retoric, Putin, adăugând că chestiunile esențiale pentru Ucraina nu se decid la Kiev, ci la Washington, și „parțial la Berlin și Paris”.

„Nu refuz să mă întâlnesc cu Zelensky, dar e nevoie să înțelegem despre ce anume ar trebui să vorbim”, a mai spus Putin.

În aprilie, Zelensky l-a invitat pe Putin să se întâlnească cu el în estul Ucrainei, dar liderul rus a refuzat, spunând că președintele ucrainean este binevenit la Moscova „oricând”.

Trupele guvernamentale ucrainene luptă împotriva separatiștilor pro-ruși din regiunile estice ale Ucrainei de mai bine de șapte ani. După o pauză în confruntări, anul trecut, conflictul a re-escaladat la începutul lui 2021.