Linkuri accesibilitate

Kremlinul e dezamăgit că liderii UE au renunțat la ideea reluării summit-urilor cu Russia


Vladimir Putin, Moscova, 25 iunie 2021
Vladimir Putin, Moscova, 25 iunie 2021

Kremlinul și-a exprimat dezamăgirea că liderii Uniunii Europene nu au acceptat propunerea Franței și Germaniei de a organiza un summit EU-Russia cu Vladimir Putin. „În general, președintele Putin a fost și rămâne interesat în îmbunătățirea relațiilor intre Moscova și Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitiri Peskov, adăugînd că „poziția europenă este fragmentată, nu totdeauna consistentă și unoeri neclară”.

În cadrul discuțiilor de joi seară, propunerea organizării unui summit UE-Rusia a fost respinsă ferm de mai multe state membre profund îngrijorate de agresiunile Moscovei: Estonia, Lituania, Letonia, precum și Poloni ași România. În declarația lor de vineri dimineață, cei 27 de lideri europeni au spus că „vor explora formate și condiționalități de dialog cu Rusia”, fără să menționeze vreo întâlnire la nivel înalt sau vreun plan pentru un summit cu Putin.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, și joacă un rol cheie în chestiuni legte de interesele strategice al Europei, cum ar fi acordul nuclear cu Iranul și conflictele armate din Libia și Siria. Dar Uniunea Europeană și Rusia sa află în opozție în ce privește Ucraina, Belarus și drepturile omului. Statele UE acuzaă de asemenea Rusia că se amestecă în procesle electorale, că dezinformează și că amenință securitatea și stabilitatea în Europa. Summit-urile UE-Rusia au fost oprite după ce Moscova a ocupat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

XS
SM
MD
LG