Putin și Erdogan vor discuta acordul privind exporturile de cereale

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Soci, Rusia, 5 august 2022.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan plănuiesc să se întâlnească săptămâna viitoare la Samarkand, în Uzbekistan, și probabil vor discuta despre acordul privind exportul de cereale ucrainene, a declarat vineri Kremlinul pentru jurnaliști.

„Discuția [despre cereale] este esențială, iar o conversație între [președinții] Putin și Erdoğan este deja pregătită. Plănuim să o organizăm la Samarkand”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă.

„Vedem că acordurile de la Istanbul privind cerealele sunt puse în aplicare. Dar vedem, de asemenea, că această punere în aplicare nu este benefică pentru țările sărace, deoarece doar două nave de transport de alimente au ajuns în „țările sărace”, conform clasificării ONU”, a mai susținut el.

Pe 15-16 septembrie, orașul uzbec Samarkand va găzdui summitul anual al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Recent, președintele rus Vladimir Putin a criticat modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.

Comentariile pun sub semnul întrebării acordul încheiat acum șase săptămâni, negociat de ONU și Turcia, care permitea transportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate ale Ucrainei.

Acordul încheiat în iulie între Rusia și Ucraina, mediat de ONU și Turcia, își propunea să deblocheze pentru export milioane de tone de cereale și îngrășăminte.

La sfârșitul lunii august, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a exportat peste un milion de tone de produse agricole pe mare în prima lună de la încheierea acordului privind exportul de cereale.

Oficialii americani au invocat acordul de export de cereale ca argument pentru a respinge cererea insistentă a Kievului ca Rusia să fie desemnată drept „stat terorist”, spunând că desemnarea ar împiedica tipul de negocieri care a dus la acel acord.