Linkuri accesibilitate

Casa Albă refuză catalogarea Rusiei drept stat-sponsor al terorismului


Casa Albă spune că ar fi contraproductiv să catalogheze Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, respingând cererile Ucrainei și ale unor parlamentari americani de a face acest pas.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că desemnarea ca stat sponsor al terorismului nu este „cea mai eficientă sau cea mai puternică cale de urmat” pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în curs de desfășurare la scară largă în Ucraina.

„De asemenea, ar submina [coaliția] noastră multilaterală fără precedent care a fost atât de eficientă pentru a-l trage la răspundere pe [președintele rus Vladimir] Putin și ar putea, de asemenea, să submineze capacitatea noastră de a sprijini Ucraina” în negocieri, le-a spus ea reporterilor în cadrul unei briefing de presă pe 6 septembrie.

Întrebat cu o zi mai înainte dacă va include Rusia pe lista neagră a statelor teroriste, așa cum a cerut în mod repetat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele american Joe Biden a răspuns fără să comenteze: „Nu”.

Karine Jean-Pierre a afirmat că desemnarea ar împiedica livrarea de ajutoare în anumite zone ale Ucrainei și ar împiedica grupurile de ajutor și companiile să participe la un acord negociat de Națiunile Unite și Turcia pentru a transporta cereale din porturile ucrainene blocate.

Zelenski afirmase că decizia de a considera Rusia un stat-sponsor al terorismului ar fi justificată în urma unei serii de atacuri ale Rusiei asupra unor zone civile, precum centre comerciale și gări, în urma cărora au murit zeci de ucraineni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG