R. Moldova „a anulat mitul că lumina și gazele pot veni doar din Rusia” | Maia Sandu, la Naslavcea

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Consumatorii casnici nu vor putea fi deconectați de la sursa de gaze, căldură și electricitate, în perioada rece a anului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către deputații din Legislativul de la Chișinău, scrie Ziarul de Gardă. Mai exact, va fi interzisă deconectarea gospodăriilor casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată, în cadrul programului de compensații lunare pentru consumul de energie, dacă suma cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depășește 10.000 de lei. Dacă această lege va fi adoptată și în a doua lectură, de prevederile acesteia ar urma să beneficieze aproximativ 1,1 milioane de persoane.
  • Republica Moldova a importat, în premieră, gaze naturale în sistem revers, dinspre vest spre est, anunță ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, spunând că în acest mod „a anulat mitul că gazele naturale și lumina pot veni doar din Federația Rusă”. Citat de TVR Moldova, oficialul a spus că miercuri, R. Moldova a procurat 5,6 milioane de metri cubi de gaze naturale, care au fost transferate prin punctul de livrare Budnice din Slovacia, la frontiera cu Ucraina. Astfel, stocurile actuale de gaze naturale, achiziționate de compania de stat Energocom, au ajuns la 157 de milioane de metri cubi.
  • Președinta Maia Sandu a vizitat miercuri localitatea Naslavcea din raionul Ocnița, unde la începutul săptămânii au căzut resturile unei rachete rusești doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean. În discuțiile cu localnicii, șefa statului a spus că autoritățile moldovenești „fac tot ca războiul să nu ajungă până la noi”, după cum notează Newsmaker. Pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu scrie că a întristat-o faptul că „nu toată lumea înțelege ce se întâmplă în țara vecină și că Rusia se face vinovată de aceste nenorociri”. Șefa statului a menționat că după incidentul de luni, 21 de gospodării au fost afectate, iar suma pagubelor din localitatea Naslavcea ajunge la 68.000 de lei. Autoritățile locale au promis că vor acoperi cheltuielile suferite de oameni, după ce fragmente ale unei rachete ruse doborâte de sistemul antiaerian ucrainean au căzut în partea de nord a satului Naslavcea.
  • În Republica Moldova va exista o lege pentru prevenirea pierderii și risipei alimentare, după ce deputații au susținut o inițiativă în acest sens, scrie Agora. Cadrul normativ reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv al celor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, a datei-limită pentru consum. Potrivit documentului, printre măsurile de prevenire a risipei este și vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, dar și donarea către organizații beneficiare sau către consumatorii finali.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară știrea de la TV8 despre cel mai puternic cutremur din România de la începutul anului, resimțit și în Republica Moldova. Seismul a avut loc în dimineața zilei de 3 noiembrie.
  • Un alt articol popular pe Facebook este cel semnat de scriitorul Vitalie Ciobanu pentru Europa Liberă despre strategiile Federației Ruse în Republica Moldova. Autorul spune că Republica Moldova se află într-un moment dramatic al existenței sale, ca stat independent și democratic, moment comparabil ca pericol cu războiul din Transnistria din 1992.
  • Pe Instagram, este virală postarea de la TV8 despre informații din documente de spionaj, scurse de la Kremlin, potrivit cărora președintele rus Putin ar suferi de cancer la pancreas și de boala Parkinson în stadiu incipient.