Linkuri accesibilitate

Strategiile Rusiei în Moldova


Republica Moldova se află într-un moment dramatic al existenței sale, ca stat independent și democratic, moment comparabil ca pericol cu războiul din Transnistria din 1992.

Strategiile Rusiei în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Locuitorii din Naslavcea, unde luni, 31 octombrie, au căzut resturile unei rachete rusești doborâte de antiaeriana ucraineană, au trăit pe pielea lor oroarea unui război din proximitate. Au fost avariate mai multe case, din fericire nu sunt victime. Rușii au țintit hidrocentrala de la Novodnestrovsk din regiunea Cernăuți și dacă barajul a fi fost spart, am fi avut o catastrofă umanitară și ecologică de proporții.

Republica Moldova e complet descoperită în fața unor asemenea accidente, ca să nu mai vorbim de un atac militar direct. Noroc de ucraineni, dar ce se va întâmpla mâine, poimâine? Dacă o asemenea rachetă, „din greșeală”, va cădea peste Chișinău, cine-și va asuma lipsa de acțiune, lentoarea, superficialitatea evaluării riscurilor, incapacitatea de a asigura apărarea teritoriului național?

Moldova ar putea solicita Occidentului un sistem de apărare antiaeriană, cu titlu de împrumut, dacă achiziția propriu-zisă e foarte costisitoare, așa cum susține Ministerul Apărării, unde calculele se fac pe o durată lungă, fără ca responsabilii de acolo să se întrebe dacă Moldova va avea luxul unui asemenea răgaz? E nevoie de soluții urgente, azi, nu peste 10-15 ani.

Potrivit unei investigații recente RISE Moldova, Rusia a găsit o rețetă simplă pentru destabilizarea Moldovei, după ce insuccesele pe frontul ucrainean au obligat-o să renunțe la o agresiune militară, deși nici aceasta nu poate fi exclusă. Rusia a elaborat scenarii de tip „hibrid”, care combină protestele organizate de oligarhii fugiți în străinătate, cu arma energetică la care recurge cu cinism.

Rusia lovește unde doare mai tare – la buzunarul oamenilor –, mizând pe creșterea nemulțumirii populației față de scumpirea energiei. Acum se vede ce înseamnă să fii legat exclusiv de un furnizor arbitrar și tiranic, ca Rusia, și cât de lipsiți de viziune și.... de patriotism, până la urmă, au fost guvernările din ultimii 30 de ani.

Sigur, se poate replica că și pe la „case mai mari”, în Occident, s-a mizat excesiv pe avantajele gazului ieftin furnizat de ruși, fără să se fi realizat prețul mare la suveranitate și independență pe care îl dai în schimb. Dar erorile Occidentului nu scuză politicile mioape ale Chișinăului, pe care azi, în plin război, e nevoită să le corecteze, pompieristic, actuala putere.

De ieri, 1 noiembrie, centrala de la Cuciurgan – principala sursă de curent electric a Moldovei, controlată de Rusia – nu mai furnizează deloc energie malului drept. Criza este exclusiv opera Moscovei, asta trebuie să înțeleagă „întreg poporul moldovenesc”, indiferent de limbă, sex, religie și alte opțiuni particulare. Ceea ce nu diminuează bineînțeles, responsabilitatea autorităților de la Chișinău în a găsi soluții la această criză artificial creată de Rusia.

Unii analiști critică felul în care gestionează guvernul problema gazelor, curentului electric, relațiile cu regimul separatist, care a ajuns să sfideze într-un mod incalificabil Republica Moldova și acționează ca o veritabilă curea de transmisie a Kremlinului. Imediat ce Chișinăul a redus cantitatea de gaz pentru Transnistria, păstrând însă vechea proporție, după ce Gazprom a coborât până la 51% volumul livrărilor, a sărit ca ars Krasnoselski, șeful separatiștilor, cu amenințarea că i se va plânge lui Putin. De unde se vede, o dată în plus, ce problemă enormă reprezintă regimul din Transnistria, care transformă independența Republicii Moldova într-o ficțiune!

Slăbiciuni inerente, amânări, încercări de a rezolva pe cale amiabilă, prin diplomație etc... Aceste metode nu funcționează cu un așa-zis partener de dialog lipsit de bună-credință, a cărui unică agendă e să te submineze. Autoritățile de la Chișinău ezită. Moldova e prea vulnerabilă, nu riscă să trateze prea dur Tiraspolul, se iau în calcul consecințele, doar că amânările nu fac decât să perpetueze criza, nu să o ușureze.

Președinta Maia Sandu a vorbit cu prilejul vizitei sale la București despre coordonarea dintre serviciile speciale rusești și protestele oligarhice de la Chișinău. Includerea lui Plahotniuc, Șor și a altor unelte ale Moscovei pe „Lista Magnițki” reprezintă un imbold pentru acțiuni mai decise în privința lor și în Moldova.

La Ministerul Justiției se vorbește că ar exista deja premise pentru scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”. Însă dacă nu se blochează sursele de finanțare ale acestui SRL politic, nu se va schimba nimic esențial. Șor „va renaște” sub altă formă și-și va continua activitatea subversivă.

Marți, 1 noiembrie, în centrele raionale din Moldova se făceau cozi la „magazine sociale” ale lui Șor. Oamenii așteptau să se aducă pâine la prețul de 1 leu. Exact ca în URSS. Pâine ieftină din bani furați!... Se vor goli vreodată buzunarele acestui „salvator ale poporului”? Dacă le mai umple și Moscova, nu se va întâmpla prea curând.

Șor întreține iluzia că prețurile vor scădea, doar să scape moldovenii de Maia Sandu, de actuala guvernare. Această idee populistă e menită să amorțească orice licărire de spirit critic, orice dram de gândire independentă.

Să creezi probleme insurmontabile și să dai vina pe alții, apoi să te oferi, tot tu, „mărinimos”, să le soluționezi în termenii care-ți convin – este strategia Rusiei în spațiul ex-sovietic. Și această „perdea de fum”, această manipulare se dovedește eficientă la o populație săracă și speriată.

Libertatea are un preț, dar sunt încă prea mulți oameni în Republica Moldova care nu sunt dispuși să-l plătească.

Punctele de vedere exprimate în acest acest articol nu reprezintă neapărat poziția postului de radio Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG