R. Moldova a depus prima contribuție la Pachetul de extindere al CE pentru 2024

R. Moldova a depus o contribuție la Pachetul de extindere al Comisiei Europene 2024. Este a doua contribuție după ce țara a primit statutul de candidat la admiterea în UE, în iunie 2022.

Negociatoarea-șefă a Republicii Moldova cu UE, Cristina Gherasimov, a depus miercuri, la Bruxelles, prima contribuție a Republicii Moldova la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024.

Este a doua contribuție transmisă de autoritățile moldovene - după ce țara a primit statutul de candidat la admiterea în UE, în iunie 2022.

Contribuțiile naționale sunt parte a procesului de evaluare a statelor candidate la fiecare capitol al aquis-ului comunitar, a precizat Gherasimov, pe 25 aprilie, într-o postare pe rețele.

Următoarea contribuție a autorităților moldovene ar urma să fie transmisă în septembrie 2024, potrivit guvernului.

„În 2023 am reușit să transmitem o contribuție consistentă și bine argumentată, apreciată corespunzător și de colegii din Comisie. Acest fapt demonstrează atât determinarea noastră de a avansa pe calea euro-integrării, cât și acțiunile ferme pe care le-am întreprins pentru a apropia țara de UE”, a scris Cristina Gherasimov.

La întocmirea contribuției naționale pentru Pachetul de extindere al Comisiei Europene au contribuit guvernul, președinția, parlamentul, ministere și agenții de stat, societate civilă, mediul de afaceri și diaspora.

„Suntem hotărâți să muncim, cu implicare maximă, și în acest an”, a mai spus negociatoarea-șefă pentru aderarea la UE, Cristina Gherasimov, numită în această funcție nouă în ianuarie 2024.

În decembrie 2023, liderii UE au acceptat de principiu să se înceapă negocieri de aderare cu Moldova și Ucraina. Iar la summitul de la Bruxelles, din 21 martie, aceștia au cerut ca negocierile de aderare cu cele două țări să înceapă „fără întârziere”, după ce Comisia Europeană va propune și va adopta „rapid” cadrul acestor discuții.

Autoritățile moldovene estimează că vor deschide primele capitole de negocieri cu Uniunea Europeană la începutul anului 2025.

Într-un interviu recent pentru Europa Liberă, Cristina Gherasimov a spus că negocierile vor începe cu domeniile mai complicate, cum ar fi justiția.

Reprezentanții Chișinăului speră să fie invitați în iulie la Bruxelles, la o ședință interguvernamentală, care va fi startul solemn al negocierilor de aderare a R. Moldova la UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News