Al patrulea raport intermediar de evaluare al GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, dat publicității pe 19 mai, arată că R. Moldova a înregistrat „progrese limitate” în implementarea recomandărilor ce țin de prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, magistraților și procurorilor.
GRECO concluzionează că autoritățile au implementat doar o treime din recomandările Consiliului Europei (șase din 18), 10 din ele sunt implementate parțial. Alte două recomandări nu au fost realizate.
Ele țin de adoptarea unui cod de etică al deputaților din Parlament și de adoptarea unor reguli de interacțiune cu părți terțe, care pot influența procesul legislativ. Autoritățile, potrivit GRECO, nu au raportat succese semnificative în aceste două domenii.
Parțial îndeplinită rămâne recomandarea GRECO despre conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de venit ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.
Te-ar putea interesa și: Interviu | Veronica Dragalin: „Aș da nota 4 sau 5 pentru lupta cu marea corupție din R. Moldova”
GRECO regretă faptul că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) rămâne subdimensionată din punct de vedere al personalului și că a funcționat în absența unei strategii instituționale de la înființare.
„Sunt necesare rezultate mai tangibile pentru ca această recomandare să fie pe deplin respectată”, se arată în raport.
GRECO concluzionează că nivelul scăzut de respectare a recomandărilor sale rămâne „nesatisfăcător la nivel global”.
### Vezi și... ### Maia Sandu cere să fie creată o Curte Anticorupție