Aflat în vizită la Chișinău, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a anunțat vineri, 25 noiembrie, că R. Moldova aderă la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice (LIFE). Din anul 1992, prin intermediul acestui program, au fost finanțate peste 5.800 de proiecte de mediu, în valoare totală de 5,4 miliarde de euro.
### Vezi și... ### Otravă pentru mediu și sănătate. De ce sunt aruncate la gunoi medicamentele expirateComisarul european a ținut un discurs în parlamentul de la Chișinău în care a declarat că UE apreciază implementarea prevederilor de mediu din cadrul Acordului de Asociere. El a subliniat că sunt domenii în care R. Moldova va trebui să acționeze rapid, cum ar fi gestionarea deșeurilor, economia circulară sau îmbunătățirea calității aerului, iar munca autorităților nu ar trebui să se oprească la adoptarea unor legi.
„Trebuie să percepem economia ca un întreg, cuprinzând tranziția verde. Trebuie să percepem societatea ca pe un întreg, gândindu-ne la înverzirea societății. Tranziția verde este o schimbare, o cale pe care Europa și întreaga lume și, inevitabil, R. Moldova o urmează. Vă invit să mergem pe această cale împreună”, a declarat Virginijus Sinkevičius.
În cadrul discursului, oficialul european a anunțat că va semna, la Chișinău, acordul prin care R. Moldova aderă la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice (LIFE).
„Este o onoare să salut aderarea R. Moldova la acest program. Vreau să precizez că nu este, pur și simplu, un fond. Este vorba de o competiție sănătoasă, inovație, creativitate. Cred că cetățenii vor avea doar de câștigat. Sunt sigur că veți aduce mari beneficii programului și aștept cu nerăbdare să vizitez în viitor unul dintre proiectele finanțate aici, în R. Moldova, prin intermediul programului LIFE”, a precizat comisarul european.
### Vezi și... ### Un proiect guvernamental controversat: incinerarea anvelopelorEl a mai spus că „în aceste vremuri fără de precedent, când vedem amenințarea reală față de granițele și libertatea noastră, trebuie să reținem că pentru unii dușmani nu există granițe deloc”. „Este vorba de schimbările climatice, poluarea aerului și a apei. Nu veți fi lăsați singuri în eforturile dumneavoastră de a rezolva aceste probleme. Vom fi aici să vă susținem și să vă oferim asistență”, a dat asigurări Virginijus Sinkevičius.
Potrivit lui, legislația de mediu este foarte importantă, „deoarece este baza viitorului copiilor noștri”. „Să le lăsăm un viitor plin de speranță, prosperitate și sănătate este minimul ce-l putem face. Haideți să ne asumăm împreună această responsabilitate, pentru că R. Moldova și Uniunea Europeană trebuie să aibă acest viitor”, a declarat comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, la finalul discursului.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele legislativului, Igor Grosu, a enumerat mai multe acțiuni întreprinse de parlamentari în vederea protecției mediului, cum ar fi adoptarea mai multor legi privind calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și a emisiilor industriale, precum și a unor prevederi care permit creșterea capacității de producere a energiei regenerabile sau programul de împădurire.
„Schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea nu dispar atunci când se declanșează un război. Și acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a adoptat Pactul Verde European și R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu obligațiuni clare în domeniul mediului. Un mediu sănătos nu este un lux, este o precondiție a vieții și depinde de noi toți să continuăm implementarea obiectivelor ambițioase de asigurare a unui mediu sănătos”, a spus Igor Grosu.
### Vezi și... ### Autorizația de mediu a Uzinei Metalurgice de la Râbnița, prelungită în schimbul unui preț mai mic la energia electricăProgramul LIFE este instrumentul UE pentru acțiune climatică și de mediu. Se desfășoară din 1992 și a cofinanțat mai mult de 5.800 de proiecte în UE și în afara sa. Finanțările din cadrul programului însumează 5,4 miliarde de euro. LIFE susține proiecte ce vizează natura, diversitatea, economia circulară, calitatea vieții, atenuarea impactului schimbărilor climatice.