Pe fundalul unor discuții tot mai frecvente despre paritatea diplomaților, Popescu a spus, că, dacă există mulți diplomați din partea unui stat în R. Moldova, atunci aceștia ar trebui să lucreze pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale, și nu pentru înrăutățirea acestora.
„În cazul Federației Ruse, putem să constatăm că, în ultimii 30 de ani, aceasta a avut politici ostile față de R. Moldova, a sprijinit și sprijină în continuare separatismul, menține ilegal trupe pe teritoriul țării noastre, a impus de multe ori embargouri. Eficacitatea acestor eforturi diplomatice și deseori nu foarte diplomatice ne face să analizăm în continuare în ce măsură prezența unui număr atât de mare de diplomați facilitează sau complică interacțiunile diplomatice dintre țările noastre”, a argumentat Popescu.
El a contrapus situația diplomaților ruși cu a celor din statele Uniunii Europene, spunând că Chișinăul cere majorarea numărului de diplomați europeni, „pentru că acest lucru ne ajută să îmbunătățim și să accelerăm procesul de aderare la UE”.
### Vezi și... ### Moscova amenință să răspundă la „acțiunile neprietenoase” ale ChișinăuluiCe este paritatea diplomatică?
Încă în luna aprilie, unul dintre deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, Adrian Cheptonar, ceruse Ministerului de Externe să inițieze discuții despre diplomații ruși în R. Moldova și să ceară reducerea semnificativă a numărului acestora.
Cheptonar invoca paritatea diplomatică și spunea că, dacă R. Moldova are șase diplomați în Rusia, atunci Moscova nu ar trebui să aibă la Chișinău 40 de diplomați acreditați, în afară de personalul tehnic de la Ambasada rusă.
„De regulă, statele mici au misiuni diplomatice mai mici, iar statele mari au misiuni diplomatice mai mari și lipsa de parități este o situație standard în majoritatea interacțiunile la nivel extern”, explică, pe de altă parte, ministrul moldovean de Externe.
Pe lângă egalarea numărului de diplomați, autoritățile moldovene iau în calcul și alte răspunsuri față de acțiunile Federației Ruse pe care le califică drept ostile.
„R. Moldova analizează un spectru mai larg de măsuri prin care încercăm să limităm tentativele, deseori susținute de către Federația Rusă, de destabilizare a situației din R. Moldova, inclusiv prin grupuri organizate criminale, inclusiv cu grupul Șor”, spune Popescu, precizând că o decizie finală va fi luată în colaborare cu toate instituțiile statului.
Kremlinul reacționase, la sfârșitul lunii iunie, la discuțiile de la Chișinău despre o posibilă reducere a personalului Ambasadei Rusiei în R. Moldova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că acest număr este unul justificat și a învinuit Chișinăul de duble standarde.
Țări din UE au redus numărul de diplomați ruși
Mai multe țări din NATO și UE au cerut, în acest an, Rusiei să-și reducă personalul din ambasade.
În iunie, ministerul de Externe de la București a anunțat Moscova că reduce la mai mult de jumătate personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Ambasadei Rusiei în România, pentru ca numărul diplomaților ruși să fie egal cu cel al diplomaților români de la Moscova. Statul român a transmis Moscovei că această decizie reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după ce Federația Rusă a invadat Ucraina.
### Vezi și... ### Diplomații ruși vor trebui să plătească chirie în Cehia după decenii de scutiriLa începutul lui 2023, Estonia a cerut Rusiei să-și reducă personalul de la ambasadă cu jumătate, așa cum au făcut și celelalte țări baltice.
În februarie, Olanda a ordonat Rusiei să ajungă la paritate cu ea în ceea ce privește reprezentarea diplomatică. Ministerul olandez de Externe spunea atunci că „Rusia încearcă fără contenire să plaseze în Olanda agenți de informații ca diplomați”.
Și Bulgaria și Cehia au cerut Rusiei să-și reducă numărul de diplomați, după ce au analizat situația de securitate din țările lor.