Sistemul de apărare aeriană francez, care a ajuns în dotarea armatei moldovene la finele anului trecut, „nu poate fi suficient” pentru a-și îndeplini misiunea pe întreg teritoriul țării, a declarat Nosatîi.
„Radarul GM200 a fost achiziționat în 2023, dar contractul a fost încheiat în 2022. În această perioadă, războiul (din Ucraina - n.r.) a evoluat. În 2022, folosirea dronelor era într-o proporție mult mai mică și se limita la misiuni de cercetare, ulterior a devenit armă distructivă”, a explicat oficialul.
Chișinăul a cumpărat sistemul francez de apărare aeriană, estimat la 14 milioane de euro, dintr-un pachet de sprijin de 40 de milioane de euro oferit de UE pentru armata moldoveană.
- Te-ar putea interesa și: Moldova a primit un radar din Franța, estimat la 14 milioane de euro
„Cu regret, Republica Moldova rămâne vulnerabilă la incidentele ce se referă la violarea spațiului aerian. De la începutul războiului în Ucraina, am avut nenumeroase incidente de acest gen, care în primul rând încalcă regulile internaționale, dar, cel mai important, pun în pericol cetățenii Republicii Moldova”, a spus ministrul Apărării.
Anatolie Nosatîi crede că atâta timp cât va dura războiul din Ucraina, astfel de incidente ar putea continua să aibă loc. El a explicat și creșterea numărului lor, în ultima perioadă.
„Infrastructura critică (ucraineană, n.r.) este amplasată și în apropiere de hotarul cu Republica Moldova, inclusiv în delta Dunării. De aceea, este un număr sporit de atacuri (rusești, n.r.) în această regiune. Prin urmare, unele drone, fiind bruiate, deviază de la ținte și ajung în țările vecine – în Moldova, România.”
De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile moldovene au raportat peste 20 de cazuri de violare a spațiului aerian de către drone sau rachete rusești. Au fost depistate mai multe fragmente de drone și rachete, cu sau fără explozibili.
După cele mai recente incidente cu implicarea dronelor, dintre care unul în apropierea Chișinăului, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat, fără să ofere detalii, că Republica Moldova examinează posibilitatea procurării unor noi sisteme de apărare aeriană pentru identificarea dronelor și avertizarea populației. (R.B.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te