R. Moldova, lăudată în raportul anual al Comisiei Europene. Negocieri concrete de aderare „cât mai curând, în 2025”

Evaluarea anuală a candidatelor la aderare a fost prezentată de șeful politicii externe europene Josep Borrell (în imagine) și de comisarul pentru extindere Oliver Varhelyi.

Autoritățile moldovene au primit miercuri, 30 octombrie, un mesaj de încurajare de la Bruxelles, cu doar câteva zile înaintea turului doi al prezidențialelor din 3 noiembrie, văzut drept unul crucial, în care se vor confrunta președinta Maia Sandu și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.

Încurajările vin din noul raport de extindere al Comisiei Europene care analizează progresul țărilor candidate, unde R. Moldova are parte de aprecieri predominant pozitive. Documentul constată progrese practic în toate domeniile care acoperă cele 33 capitole de negocieri, astfel că se preconizează începerea iminentă a negocierilor de aderare propriu-zise.

„Deschiderea negocierilor de aderare a reprezentat o recunoaștere importantă a determinării Moldovei de a continua reformele pe calea aderării la UE, în pofida interferențelor ruse continue și a impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. (...) Sub rezerva îndeplinirii de către Moldova a tuturor condițiilor, Comisia așteaptă cu interes deschiderea negocierilor privind grupurile, începând cu elementele fundamentale, cât mai curând posibil în 2025”, se spune în comunicatul de presă de la prezentarea raportului.

Cum era de așteptat, raportul referitor la Moldova prevede, ca și în cazul altor candidate, nevoia de aprofundare și accelerare a unor reforme, mai ales în justiție și combaterea corupției, dar și în „de-oligarhizare”.

Sunt primele asemenea constatări de după deschiderea formală a negocierilor de aderare din iunie curent, dar și de după desfășurarea referendumului constituțional privind aderarea la UE din 20 octombrie, care a trecut cu o diferență de câteva mii de voturi în favoarea taberei „DA” și este așteptat să fie validat de Curtea Constituțională joi, 31 octombrie.

Raportul publicat la Bruxelles la o conferință de presă, miercuri, este și ultimul eveniment politic major al anului curent din relația dintre Uniunea Europeană și R. Moldova, pe măsură ce președinția maghiară se apropie de final, iar cea poloneză urmând să-și înceapă mandatul din ianuarie 2025. Aflat la Chișinău la începutul lunii septembrie, premierul Poloniei, Donald Tusk a dat asigurări că Varșovia va pune un accent mai mare pe extinderea UE, ceea ce înseamnă inclusiv deschiderea primelor capitole de negocieri de aderare cu R. Moldova.

Anul acesta, Moldova și Ucraina au fost ocupate mai ales de „screening”, un proces de comparare a legilor lor cu cele din UE, în vederea ajustărilor ulterioare.

Comisia Europeană insistă că guvernele țărilor candidate trebuie să fie active în ce privește promovarea reformelor, iar accentul să fie pus pe calitatea lor, din moment ce nu sunt impuse termene limită pentru realizarea acestora.

Contrast cu Georgia

Laudele aduse R. Moldova contrastează puternic cu criticile pentru Georgia, altă țară candidată, aflată în mijlocul unui scandal legat de rezultatele parlamentarelor din 26 octombrie, care este acuzată de Bruxelles și de guvernele occidentale în general că dă înapoi în ce privește parcursul european.

Raportul anual de extindere al Comisiei Europene vizează progresele înregistrate de toate țările candidate la aderarea la UE, incluzând Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina. De o atenție importantă se bucură Bosnia și Herțegovina, care face eforturi pentru a deschide negocierile de aderare.

La 29 octombrie, Consiliul Uniunii Europene a mai adoptat o decizie legată de R. Moldova, fiind vorba de extinderea cu încă un an a regimului de sancțiuni aplicat din 2010 pentru liderii de atunci ai regimului separatist de la Tiraspol. Măsurile prevăd înghețarea activelor în UE, de rând cu interdicții de călătorie în țările membre ale blocului comunitar.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te