R. Moldova nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate 

Autoritățile de la Chișinău consideră false referendumurile pe care Moscova le-a organizat în regiunile ocupate ale Ucrainei, a declarat președinta Maia Sandu, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, în timpul unei conferințe de presă susținute alături de comisarul european, Johannes Hahn.

„Republica Moldova respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și, respectiv, consideră false referendumurile și nu recunoaște nicio acțiune ulterioară acestor referendumuri false”, a spus șefa statului. Ea a adăugat că, prin ultimele acțiuni din Ucraina, Federația Rusă a încălcat flagrant dreptul internațional.

Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să semneze pe 30 septembrie, în cadrul unei ceremonii la Kremlin, decretele pe care le numește „tratate de aderare” prin care Rusia va anexa oficial patru teritorii ucrainene ocupate parțial de forțele ruse. Este vorba despre regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, unde Moscova a organizat anterior așa-zise referendumuri, calificate de comunitatea internațională drept o farsă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis că va riposta decisiv la aceste acțiuni de anexare lansate de Kremlin. Comunitatea internațională a denunțat cu fermitate planurile Rusiei de a organiza ceremonii de preluare a controlului asupra acestor regiuni.

### Vezi și... ### Putin a semnat decretele de anexare a patru regiuni ucrainene