Linkuri accesibilitate

Putin: Vestul e pregătit să provoace „revoluții colorate” și „vărsare de sânge” în orice țară


Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Vestul că e pregătit să provoace „revoluții colorate” și „vărsare de sânge în orice țară, fără însă să se refere la o țară anume, relatează Reuters.

Putin a făcut această afirmație fără să prezinte vreo dovadă care să o susțină, vorbind prin legătură video cu șefii serviciilor de informații din fostele republici sovietice care fac parte astăzi din Comunitatea Statelor Independente.

Această declarație a lui Putin a venit la câteva ore după ce Kremlinul a anunțat că va anexa în mod oficial patru regiuni din Ucraina pe 30 septembrie, în timp ce Occidentul își intensifică pregătirile pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, în urma a ceea ce comunitatea internațională a numit referendumuri „false”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 29 septembrie că pe 30 septembrie, ora 15, va avea loc ceremonia de semnare „a acordurilor de aderare a noilor teritorii la Federația Rusă” la care vor participa președintele Vladimir Putin și liderii impuși de Moscova din regiunile ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

Oficialii susținuți de Rusia în cele patru regiuni au declarat că alegătorii au sprijinit în mod covârșitor aderarea la Rusia, dar referendumurile sunt contestate de Ucraina, Occident guvernele occidentale și Națiunile Unite, deoarece sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

Unii oficiali locali susțin că alegătorii au fost amenințați și constrânși să voteze pentru anexare. Agenții electorali au dus urnele de vot din casă în casă, în multe cazuri însoțiți de forțe rusești înarmate.

XS
SM
MD
LG