De miercuri, 19 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19.
Vaccinarea este deschisă pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medicul de familie sau să se programeze prin intermediul platformei online.
Până în prezent, au fost administrate 253 de mii de doze de vaccin, aceasta presupune o rată de vaccinare de 6,3%.
Pe de altă parte, Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a reamintit că moldovenii care au deja un certificat de vaccinare trebuie să verifice regulile din fiecare țară în parte înainte de a călători, tocmai pentru că nu există încă o reglementare unică în UE.
Problema recunoșterii certificatelor de vaccinare din R. Moldova în UE a fost discutată miercuri, la Berlin, și de președinta Maia Sandu cu cancelara germană, Angela Merkel.
### Vezi și... ### Maia Sandu, la Berlin: Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este esențială pentru R.MoldovaUniunea Europeană a făcut miercuri, 19 mai, un pas spre facilitarea călătoriilor turistice pentru cetățenii din afara UE, când ambasadorii europeni s-au pus de acord asupra unor reguli de primire a turiștilor vaccinați complet. Ambasadorii s-au pus de asemenea de acord asupra relaxării criteriilor în baza cărora țările sunt considerate „sigure”, și de unde pot veni turiști.
Nu s-a decis însă data la care s-ar putea redeschide granițele, întrucât măsura mai trebuie aprobată de țările membre în UE.
Pe de altă parte continuă și negocierile tripartite în cadrul UE privind așa-numitul pașaport verde de vaccinare. Pentru moment, persistă divergențe majore între Parlamentul european și Comisie privind scopul și întrebuințarea acestui certificat care ar trebui să fie însă funcțional până la începerea vacanțelor de vară.
### Vezi și... ### Pașaportul de vaccinare anti Covid-19 mai așteaptă un compromis între instituțiile europene