Linkuri accesibilitate

Cum vor autoritățile să accelereze imunizarea


În R. Moldova, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a lansat integral etapa a treia a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. De miercuri, toţi cetățenii, indiferent de vârstă sau ocupație, se pot vaccina, dar prioritate vor avea, în continuare, persoanele din categoriile de risc sporit.

Cum vor autoritățile să accelereze imunizarea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

Până acum au fost vaccinate peste 253 de mii de persoane, majoritatea lucrători din sistemul medical. Circa 45 la sută din totalul celor vaccinați sunt persoane cu vârste de peste 60 de ani. Autoritățile din sănătate spun că tempoul imunizării este bun, în continuă creștere, dar pentru a atinge ţinta de 70 la sută din populație până la finele anului trebuie mărit numărul de persoane vaccinate zilnic.

Rata de imunizare constituie la moment 6,5 la sută din populația eligibilă. Ea diferă în fiecare regiune a ţării şi ajunge la maxim 10 la sută în municipiul Chişinău unde sunt concentrate cele mai multe puncte de vaccinare, inclusiv un centru municipal cu o capacitatea totală de imunizare de peste o mie de persoane pe zi, mult peste fluxul real de doritori de a urma procedura de imunizare.

Ritmul vaccinării crește de la zi la zi, constată medicul epidemiolog Alexei Ceban de la Agenția Națională de Sănătate Publică. El spune că în ultimele trei săptămâni numărul persoanelor vaccinate a crescut constant în medie cu 10 mii de per săptămână. Astfel, în ultimele șapte zile s-au vaccinat circa 40 de mii de persoane, doar cu o singură doză. Altor 7 mii le-a fost administrată şi cea de-a doua doză, precizează Ceban: „Dacă vorbim de cifre stricte, acestea, la moment, s-ar apropia de ținta noastră mult dorită. Mai este mult de lucru, dar acest tempo trebuie menținut.”

Pentru a atinge ținta pe care şi-au propus-o autoritățile, cea de a vaccina 70 la sută din populație până la finele acestui an, R. Moldova ar trebui să vaccineze săptămânal între 50 şi 70 de mii de persoane. Medicul epidemiolog Alexei Ceban afirmă că acest obiectiv este real dacă vor exista suficiente stocuri de vaccin şi un nivel înalt de acceptare a imunizării în rândul populației.

Autoritățile din sănătate au anunțat mai multe măsuri prin care speră să accelereze imunizarea. De miercuri, a fost lansată integral etapa a treia a campaniei de vaccinare care cuprinde populația generală. Doritorii se pot programa fie la medicul de familie, fie online pe o platformă electronică devenită între timp funcțională după remedierea unor defecțiuni tehnice. De vineri şi până duminică Universitatea de Medicină va găzdui primul maraton de vaccinare non-stop, fără programare prealabilă. Planificat iniţial exclusiv pentru studenţii din toate universităţile din ţară, maratonul a fost extins pentru toţi doritorii de a se imuniza, a anunţat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Denis Cernelea:

„Vaccinarea este posibilă de efectuat în baza buletinul de identitate, după principiul „primul venit, primul vaccinat””.

Este posibilă deplasarea echipei mobile în raza unde se află compania

Începând cu săptămâna viitoare aproape 300 de voluntari ai organizației Crucea Roșie vor merge în mediul rural pentru a promova importanța şi beneficiile vaccinării. O altă măsură prin care autoritățile încearcă să grăbească imunizarea este să atragă în acest proces colectivele companiilor, publice şi private, cu un număr mare de angajați: „Inclusiv este posibilă deplasarea echipei mobile în raza unde se află compania pentru efectuarea cât mai rapidă a cuprinderii vaccinării într-un mod cât mai organizat”, a precizat Denis Cernelea.

Secretarul de stat a mai menționat că rezultatele imunizării sunt deja vizibile. În ultima săptămâna cazurile de îmbolnăvire cu Covid-19 au scăzut cu peste 20 la sută, procentul persoanelor confirmate pozitiv din totalul testelor efectuate fiind de doar 4 la sută. A scăzut şi numărul de pacienți internați în spitale:

„Este un lucru îmbucurător, dar totuși constatăm o relaxare neargumentată a măsurilor de siguranță, inclusiv multe persoane care susțin în principiu necesitatea de vaccinare uneori i-au decizia de tergiversare a deciziei pe fonul reducerii numărului de cazuri. Este un lucru extrem de greșit.”

Din cele aproape 800 de mii de doze de vaccin recepționate de R. Moldova de la începutul campaniei de vaccinare, mai rămân disponibile, la moment, în punctele de imunizare, în jur de 200 de mii de doze, suficiente pentru cel puțin o lună şi jumătate. Autoritățile din sănătate spun că poartă în continuare tratative cu producătorii în vederea suplinirii stocurilor. Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care a facilitat procesul de achiziționare a vaccinului anti-Covid de la producătorul Pfizer. Lotul de 700 de mii de doze ar urma să fie livrat în lunile septembrie-octombrie, a anunțat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

XS
SM
MD
LG