Linkuri accesibilitate

Banca Mondială în Moldova: Ajutor financiar suplimentar pentru vaccinuri anti Covid-19


Banca Mondială în Moldova a decis să acorde R. Moldova un ajutor financiar suplimentar de aproape 25 de milioane de euro pentru cumpărarea de vaccinuri anti Covid-19. Într-un anunț făcut miercuri, 28 aprilie, Banca a precizat prin acest ajutor achiziționarea vaccinurilor eligibile împotriva COVID-19 cu scopul de a acoperi 30% din populație pe parcursul etapelor 2 și 3 ale vaccinării. De asemenea, în cadrul finanțării respective va fi oferit suport de ordin tehnic și financiar pentru a vaccina 50% din cetățenii R. Moldova, relatează Ziarul de Gardă.

În acest moment, R. Moldova dispune de aproape 200 de mii de doze de vaccin donate de România și de vaccinurile venite prin platforma Covax a Organizației Mondiale a Sănătății. Prin Covax, R. Moldova primește ca donație 10% din numărul necesar de vaccinur. Restul, până la 30% din necesar, poate fi cumpărat prin aceeași platformă la prețuri preferențiale.

Marți, R. Moldova a recepționat un prim lot de vaccinuri pe care l-a achiziționat din bani publici pentru a suplini stocurile disponibile provenite până acum exclusiv din donații. Este vorba despre un lot de 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac procurat direct de la compania chineză producătoare Sinovac, singura care şi-a depus oferta la licitația eșuată organizată de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Acest tip de vaccin, neaprobat încă internaţional de OMS, era în proces de a fi autorizat în Moldova de către Agenția Medicamentului, care nu a oferit deocamdată detalii suplimentare.

Aproape 125 000 de doze de vaccin anti-COVID s-au administrat până pe 27 aprilie în R. Moldova – adică, proporțional, mai puține decât în țările Uniunii Europene, care ele însele se plâng că ritmul campaniei de imunizare este prea lent, mai ales din cauza problemelor cu livrările.

Între timp au apărut discrepanțe privind donația de vaccinuri Sputnik V din Rusia, sosită sâmbătă la Chișinău: reprezentanții Ministerului Sănătății declară că s-au recepționat numai 71 de mii de doze de vaccin, din donația anunțată de 142 de mii de doze de Sputnik V, anunțate de Parlamentul și Igor Dodon. Procesul de vaccinare cu Sputnik V în R. Moldova nu a început, deoarece nu este clar când R. Moldova va primi următorul lot de vaccin, pentru a imuniza cu a doua doză persoanele, susțin autoritățile din sănătate, citate de Ziarul de Gardă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG