R. Moldova și Ucraina au semnat Acordul pentru implementarea Convenției Espoo

În iulie 2022, râul Nistru secase într-atât, încât, pe unele porțiuni, copiii traversau Nistrul în picioare, adâncimea apei ajungând la maxim un metru.

Miniștrii Mediului din R. Moldova și Ucraina au semnat joi la Odesa Acordul privind punerea în aplicare a Convenției pentru evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.

Cele două țări se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a preveni, reduce și minimiza potențialul impact transfrontalier asupra mediului. Este un angajament comun care vine să asigure implementarea eficientă a unor politici de mediu sustenabile și sănătoase pentru generațiile viitoare.

Prin semnarea acordului care va reglementa punerea în practică a Convenției Espoo, R. Moldova și Ucraina ar putea colabora mai eficient, notificându-se reciproc despre activitățile ce ar putea afecta mediul din cealaltă țară, participând la proceduri comune de evaluare a situației ecologice, potrivit ministerului Mediului.

Convenția, elaborată sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite, a fost aprobată în 1991 și a intrat în vigoare în 1997. Moldova a aderat la acest cadru în 1993, iar Ucraina a ratificat documentul în 1999.

În ultimii ani, activiști de mediu din ambele țări au protestat față de intențiile Kievului de a extinde Complexul Hidroenergetic de la Novodnestrovsk și de a construi, în cascadă, alte șase hidrocentrale pe râul Nistru, despre care au spus că ar pune în pericol alimentarea cu apă a Republicii Moldova, dar și ecosistemul nistrean și cel al Mării Negre.

Disputele au continuat și după ce guvernele celor două țări au convenit să analizeze problema în cadrul unei comisii de mediu mixte cu participarea UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te